Polský velvyslanec Miroslaw Jasinski je zkušený diplomat a jeden z nejlepších odborníků na Českou republiku, kteří se dají v okruhu současné polské vládní koalice najít. Na jeho rozhovoru pro Deutsche Welle, jeden z nejrespektovanějších zpravodajských serverů v Evropě, není skandálního vůbec nic. Velvyslancova slova o tom, že čeští občané žijící v těsném sousedství polského dolu Turów mají vůči provozovatelům těžby stejná práva jako občané polští a že to vedení dolů roky ignorovalo, jsou na místě.

A to, že jde pouze o reálný popis situace, mohou potvrdit všichni, kteří se pokoušeli s polskou důlní společností PGE a posléze s polskými úřady a politiky domluvit.

Luboš Palata
Za ceny plynu může Rusko. Vyvezlo ho do Číny

Jasinski se přiznáním polské přezíravosti jako počáteční chyby snažil upustit páru z dnešních napjatých polsko-českých vztahů. Česko žalobu na Polsko kvůli Turówu nepodávalo rádo a snažilo jí do poslední chvíle vyhnout. Bylo chybou vlády ve Varšavě, že si dlouho myslela, že tahá za delší konec a že Evropský soud české námitky smete. Pak přišel šok v podobě předběžného opatření unijního soudu, který nařídil zastavení těžby (nikoli práce v dole). Přišla další arogantní reakce polské vlády, citelné pokuty za pokračování těžby i neúspěšné rozhovory s vládou Andreje Babiše.

Teď se čekal průlom v jednání o Turówě, především díky těsným vztahům mezi ODS a polským vládnoucím PiS na evropské úrovni. Polský velvyslanec chtěl k němu v dobré vůli otevřít cestu posypáním si hlavy trochou popela za předchozí přístup. Byl to moudrý krok, který mohl mnohé odblokovat. A jeho myšlenka, že Polsko musí k právům a požadavkům českých občanům přistupovat stejně, jako přistupovala v podobných situacích k nárokům Poláků, je nepochybně základem řešení.

Srážka s nacionalismem

Smršť urážek, která přišla z Polska na Jasinského hlavu, včetně arogantního prohlášení premiéra o „zahájení procesu odvolání,“ svědčí o tom, v jak zlém stavu současný polský kabinet je. Ve snaze udržet si voliče a dál přitom pokračovat v demontáži polské demokracie stupňuje polská vláda nacionalismus. Nedělá nic jiného, než že opakuje postupy Viktora Orbána a jemu podobných.

Luboš Palata
Čtvrt století dlouhá šance pro jadernou energetiku v Evropě

Pokud si Fialova vláda myslí, že v takové atmosféře půjde najít důstojnou dohodu o Turówě, bohužel se mýlí. Osud moudrého polského velvyslance, mnohem moudřejšího než jeho vláda, budiž českému kabinetu výstrahou.