Spouštěčem bouří bylo nečekané rozhodnutí ústavního soudu bezprecedentně zpřísnit protipotratový zákon a role vládní a velmi konzervativní strany Právo a Spravedlnosti (PiS) a jejího mocného předsedy Jaroslawa Kaczyńského při tomto rozhodnutí. Řada Poláků a Polek považuje za absolutně jisté, že to PiS, který ústavní soud zcela ovládá, udělal jen proto, aby zakryl chaos, korupci a amatérismus při řešení covidové pandemie.

Již nyní byl přitom polský potratový zákon nejpřísnější v EU. 98 procent z celkem 1100 potratů bylo v roce 2019 provedeno u našich severních sousedů právě kvůli těžkým a neoperovatelným vadám. Svým rozhodnutím soud interrupce v zemi vlastně zakázal. Přitom podle výsledků posledního průzkumu společnosti IBRiS , zostření interrupčního zákona by chtělo 15 procent dotázaných. Půlka chtěla zákon nechat tak, jak je, a 29 procent bylo pro jeho liberalizaci.

Polské ženy demonstrují proti rozhodnutí Ústavního soudu o interrupcích
Stávka žen. Polsko zažije unikátní situaci. Jeden den budou pracovat jen muži

Strana Právo a Spravedlnost se pokoušela a zpřísnit interrupce v zemi je několikrát, až nyní se jí to oklikou přes ústavní soud povedlo. Ale můžou být Kaczyńského lidé spokojeni? Vždyť naštvali i ty, kteří mlčeli při přebírání moci ve veřejnoprávních médiích. I ty, kteří mlčeli, když státní zástupci zametali pedofilní kauzy kněží pod koberec, nebo když se vládní politici bratříčkovali s krajně pravicovými seskupeními, která tak rády bijí odlišné lidi, což státní zástupci opět zametali pod koberec. Naštvali i ty, kteří mlčeli, když jejich vsi, města a okresy byly vyhlašovány za území, z nichž byla vymýcena nákaza LGBT.

Mohlo zpřísnění interrupčního zákona v Polkách a Polácích něco zlomit?. Dotáhl PiS ten pomyslný šroub už moc nafest? Mohou současné demonstrace Polsko změnit? Těžko. Sice v to doufají ti, kteří již týden chodí na demonstrace za právo žen si o svém životě rozhodovat samy, jenže těch, kteří nadále mlčí a jsou s politikou vládní strany spokojeni, je v Polsku stále dost. A podle posledních několika voleb, jich je mnohem víc než stávkujících žen.