Možná si pamatujete na ruskou redaktorku Marinu Ovsjannikovovou. V živém vysílání ruské stanice První kanál odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině. Ano, ta s tím transparentem „Skončete válku“, který dokázala na pár vteřin propašovat do televizních zpráv. 16. března o ní vyšel v jednom velkém českém deníku článek s titulkem „Nevěřte propagandě, tady vám lžou. Odvážný čin novinářky ukazuje, že nespokojenost v Rusku sílí“.

Jakub Horák
Pěna dní: Válka se vrátila a dupe za dveřmi

Ovšem už 30. března v tom samém deníku vychází článek s titulkem „Protest redaktorky v ruské televizi byl jen inscenací pro Západ. Teď mluví o zrušení sankcí“. Podle něj redaktorka, která za svůj protest dostala pokutu v přepočtu asi 11 tisíc korun, nyní vystupuje v západních televizích a žádá zrušení sankcí proti Rusku.

Autor je spisovatel

Autor článku z toho vyvozuje, že, cituji: „podle některých expertů na ruskou hybridní válku byl celý její protest zinscenovanou ruskou psychologickou operací vůči západnímu publiku. To je zvědavé na život sankcemi izolovaných Rusů i na jakékoliv známky protestů. Rozhovory s Ovsjannikovovou na stanicích, jako je italská Rai Tre nebo americká ABC, tuto zvědavost pomáhají ukojit. Zároveň tak ale miliony diváků slyší dobře vyškolenou ruskou propagandistku, jak hovoří o tom, že protiruské sankce, které jsou trestem za agresi Kremlu vůči Ukrajině, by měly být zrušeny.“

No – je to síla, napadne člověka jen. Ještě před čtrnácti dny to byla „odvážná novinářka“, teď už to je „dobře vyškolená propagandistka“. Přede dvěma týdny jsme všichni hrdě sdíleli uniklé video, a přitom jsme byli, jako užiteční idioti, součástí plánu ruské tajné služby. Anebo taky ne. Vždyť v článku se píše, že si to myslí „někteří experti“.

Jakub Horák
Pěna dní: Odpovědi na všechny otázky

Takže jiní si to třeba nemyslí. Co když je to opravdu odvážná novinářka, která prostě jen zároveň tvrdí, že sankce dopadají těžce na obyčejné Rusy? Pravda – nechali by Rusové takovou ikonu odporu mluvit v americké ABC? Těžko, řekne si člověk.

Výsledkem celé kauzy je ztráta důvěry v média. A to se někomu hodí. Anebo si to ta média prostě jen zaslouží.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.