Moc dobře se to poslouchalo a chvílemi byl člověk i hrdý. Petr Fiala v sobě ve svém projevu před evropským parlamentem nezapřel profesora prestižní univerzity. Mnohé z toho, co řekl, od nás Evropa marně chtěla slyšet dávno.

Luboš Palata
Češi řídí Evropu za nulové viditelnosti

Třeba, že řešení většiny problémů, včetně současných krizí, zvládneme jen jako Unie. Ostatně právě Česko by bylo s výhledem na nadcházející zimu v naprosto katastrofální situaci. Závislé na plynu od Vladimira Putina a bez přístupu k moři. Naštěstí jako součást EU máme moře i přístavy a jako Evropané máme i šanci vyjít z ruské plynové krize se zdravou kůží. Naše české předsednictví tak názorně ukazuje, jak důležitá pro nás Čechy Unie je. Že zvládnout evropské problémy znamená pomoci i Česku a Čechům. Z hlediska plynu dokonce na prvním místě.

Teď ještě aby se nám to povedlo. Času je totiž málo. Tím, kdo nám v tom může hodně pomoci, je ale Brusel, ti mnohdy v Česku tupě napadaní „bruselští úředníci“. I o nich už Fiala dnes mluví s úctou a díky. Pokud Česko v čele EU úkoly příštího půlroku zvládne, výsledkem nemusí být „jen“ odvrácení celoevropské krize, ale i něco navíc. Evropské Česko a Češi Evropané.