Už v první generaci se Kia Niro nabízela výhradně s elektrickým nebo výrazně elektrifikovaným pohonem. To zůstalo i pro druhou generaci, která právě vstupuje do prodeje. U nás většina zákazníků kupujících rodinná auta tohoto typu zatím dává přednost autům s klasickým spalovacím agregátem. Hybridní, případně elektrický pohon je ale v mnohém přínosný. Pokud se to spojí s povedeným zbytkem auta, tak by Kia Niro mohla stát za úvahu.

Na konkrétní testovaný exemplář se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

Dost lidí to už pochopilo, takže se prodeje modelu Niro u tuzemských dealerů postupně zvyšují. A nová generace má určitě na to, aby se v žebříčku nejúspěšnějších modelů v segmentu menších SUV posunula ještě výše. Dospěl jsem k tomu po týdenním redakčním testu exempláře s plně hybridním pohonem. O ten bude momentálně určitě větší zájem než o verzi s „čistě“ elektrickým, případně plug-in hybridním pohonným ústrojím.

Designéři vozů Kia se v poslední době vydali zajímavým směrem. Každý z nových modelů v posledních letech měl úplně svébytné tvary. Také už není povinností umístit na příď vozu této značky specifickou masku chladiče s takzvaným tygřím nosem. Až neuvěřitelně si tito tvůrci aut hrají s tvarem světlometů. Podobné jako jsou u Nira na přídi, nenajdete nikde jinde. Bumerangovité svítilny u zadního okna už nejsou tak originální, překvapilo však, že jejich součástí nejsou „blinkry“ Ty jsou součástí dalších skupinových světel v nárazníku. Celé je to ještě ozvláštněno zadním sloupkem karosérie, který byl lakovaný v odlišné (černé barvě). Skrze povrchovou část navíc při jízdě prochází otvorem vzduch, který by jinak vířil a zvyšoval aerodynamický odpor.

Kia XCeed je úspěšný model. Facelift ho ještě vylepšil
Modernizace ve správné míře: Test rodinného vozu Kia Xceed po modernizaci

Nové Niro oproti předcházející generaci vyrostlo a díky solidně prostornému interiéru a zavazadlovému prostoru může bez problémů hrát roli vozu určeného pro rodiny s dvěma dětmi.

Interiér opět povýšil na úroveň, kterou u konkurence v této velikostní třídě budete hledat obtížně. Například testovaný exemplář s nejvyšším stupněm výbavy obsahoval rovněž „pravý“ head-up displej, elektricky ovládané sedačky s vyhříváním a ventilováním, audiosystém Harman&Kardon a mnoho dalších záležitostí.

Na druhou stranu bych místo chatrného látkového plata v zavazadlovém prostoru ocenil klasický pevný díl a místo opěradla vzadu rozděleného v poměru 60:40 by se hodilo 40:20:40, případně alespoň otvor pro prostrčení delších věcí z kufru do kabiny.

Klasické "knoflíky" se nahrazují obtížně…

Také se pořád nemůžu sžít s digitálním ovládáním rádia a klimatizace na jediném panelu. Musí se totiž mezi těmito dvěma menu přepínat dotykem na malou a dosti dole umístěnou ikonku. Odvádí to pozornost řidiče od sledování děje před předním sklem.

Na druhou stranu, v interiéru jsou velmi kvalitní materiály a jejich zpracování nemá chybu. Pěkně vypadají do jediného prohnutého celku spojené dva displeje (jeden nahrazuje klasické přístrojové ukazatele a druhý ukazuje například navigační mapu), skvělá je variabilita středové konzole. Buď tady můžete mít jeden velký úložný box (dámy určitě ocení možnost odložit si sem kabelku) nebo lze tento díl rozčlenit třeba i výklopnými držáky nápojů. Líbila se mi přítomnost USB zásuvek obou v současnosti používaných typů nebo fyzická tlačítka kolem voliče převodovky umožňující rychlé a snadné zapnutí a vypnutí vyhřívání sedaček a volantu.

Pokud, například kvůli dolití kapaliny do ostřikovačů otevřete kapotu, pak se nebudete muset namáhat manipulací s drátěnou vzpěrou. Ve vzpřímené poloze velký plechový díl udrží plynové vzpěry. I to je v tomto segmentu aut doslova bílá vrána.

Tři verze nového SUV Kia Niro jsme zkoušeli ve Frankfurtu a okolí
Nová Kia Niro ohromí výbavou. Při prvních jízdách jsme vyzkoušeli tři verze

Jednou z velkých předností nového Nira jsou jeho jízdní vlastnosti. Podvozek je výborně připravený na špatně udržované české venkovské cesty. Výtluky, vrostlé kořeny nebo propadlé krajnice přejíždí auto bezhlučně a bez nutnosti výrazného zpomalování. Přitom lidé sedící uvnitř nebudou v takovém okamžiku nadskakovat a neuslyší ani nepříjemné kovové rány.

Kia nabízí v případě tohoto modelu řadu možností nastavení jízdního projevu. Třeba sílu zpomalování a tudíž rekuperaci energie lze nastavovat ve třech stupních pomocí pádel u volantu. Pro mě je ale nejpřirozenější jí vypnout a brzdit klasickým způsobem. Stejně tak jsem moc často nevyužíval režim Sport, který urychlí reakce pohonu na plyn a ponechával zapnutý výchozí „Eco“. Ani s ním se totiž Niro neloudá.

Niro je podle mého názoru jednoznačně určeno pro městský a příměstský provoz. V těchto podmínkách se totiž s ním dá bez problémů dosahovat spotřeba pět litrů a při výraznější sebekázni i nižší. Naopak na dálnici při tempu 130 kilometrů v hodině si už „bere“ 6,2 litru na sto kilometrů. Někdy i lepší hodnoty se dá dosáhnout s klasickým neelektrifikovaným benzinovým autem, které navíc bude levnější. Navíc je motor v Niru vytočený do vyšších otáček už docela hlučný.

Plusy:

zajímavý design

bohatá výbava

spotřeba ve městě


Mínusy:

látkové plato v kufru

až příliš extravagantní design

společná dotyková lišta pro ovládání rádia a klimatizace

Základní technická data:

Karosérie: pětimístné pětidveřové SUV

Motor: Hybridní ústrojí 1,6/141 koní – 4,7 litru

Převodovka: šestistupňová automatická

Rozměry: 4420x 1825 x 1545 mm

rozvor: 2720 mm

Zavazadlový prostor: 425/1419l

Max. Rychlost 162 km/hod

Zrychlení 0-100 km/hod: 10,8 s

Ceny: od 744 980 Kč