Osmadvacetiletý pachatel je ze Śumperska. Byl umístěn do vazební věznice v Olomouci. Všechna napadení, která se odehrála mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno, měla podobný scénář. Muž si vždy vybral mladou ženu, která se v noci pohybovala sama na málo frekventovaném místě.

„Jednalo se vždy o dívku kolem pětadvaceti let, typově si pachatel vybíral vyšší štíhlé brunetky. Dívky se vracely bez doprovodu z diskotéky, je možné, že si je pachatel vytipoval již tam. Později se totiž ukázalo, že některé podniky navštěvoval. Lidé jej tam znali,“ vysvětlil komisař šumperské policie Petr Kolář.

Přepadené ženy neměly šanci se ubránit, podle policistů je muž robustní atletické postavy. Prvního znásilnění se muž dopustil v polovině října minulého roku. Dívku překvapil zezadu, zatáhl ji na odlehlé místo a tam ji silou donutil k pohlavnímu styku. Stejný čin zopakoval v prosinci.

Další dívku pak přepadl před měsícem. To ale policistům svitla naděje. Díky dobré paměti poslední oběti se totiž podařilo sestavit portrét pachatele.
„V průběhu složitého vyšetřování bylo kriminalisty prověřeno 1700 mužů a vytipován okruh podezřelých, který se dalším prověřováním zužoval.

Policistům velmi pomohl zdařilý identikit, který byl sestaven na základě popisu jedné z obětí,“ uvedl ředitel šumperské policie Josef Drábek. Násilníka se nakonec podařilo usvědčit na základě biologických stop.

ještě než se policisté díky portrétu dostali na horkou stopu, provedli ve snaze dopadnout devianta při činu několik bezpečnostních akcí. Několik dívek tak mělo při cestě z diskotéky policejní doprovod, aniž by to tušily.

„Překvapilo nás, kolik žen se v noci vydává přes neosvětlená a opuštěná místa, jen aby si o kousek zkrátily cestu. I když se pachatele podařilo dopadnout, doporučujeme, aby dívky chodily raději s doprovodem nebo investovaly padesátikorunu za taxi,“ upozornil ředitel Drábek.

Nyní kriminalisté prověřují, zda pachatel nemá na svědomí také neobjasněná znásilnění z minulých let na Šumpersku a v okolí. Je také možné, že obětí z poslední doby bylo víc, podle zkušeností kriminalistů totiž řada žen znásilnění na policii nenahlásí. Recidivistovi hrozí pobyt za mřížemi na dva až osm let. Vzhledem k jeho kriminální minulosti je pravděpodobné, že se soud přikloní k vyšší sazbě.

„V minulosti byl trestán pro vojenské trestné činy a pro násilnou trestnou činnost, jako je vydírání a porušování domovní svobody. V současné době je pro tyto trestné činy v podmínečném trestu,“ řekl komisař šumperské policie Petr Kolář.

S policisty zatím násilník nespolupracuje. Jeho zadržení ale údajně proběhlo v klidu. „Víc k okolnostem zatčení neuvedeme, protože nemůžeme zveřejňovat všechny své postupy. Bylo to ale velmi rychlé a bez problémů,“ konstatoval zástupce ředitele šumperské policie Milan Pospíšek.

Muž se také podrobí sexuologickému zkoumání, což je u podobných případů běžný postup.

Počet případů znásilnění na Šumpersku se od celostátních statistik nijak neliší. „Loni bylo prošetřováno celkem deset oznámení případů znásilnění. Dva případy byly odloženy. Jeden případ je dosud neobjasněn a jeden případ je dosud v prověřování, ale nebylo zahájeno trestní stíhání,“ informoval mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.