První zmínky o něm jsou již z roku 1118. Ostrov nese jméno po opravdových štvanicích. Ty se tu odehrávaly od konce 17. století až do počátku 19. století. Postavena zde byla dokonce dřevěná aréna, v níž se pořádaly hony psů na zvěř, jakou byli medvědi, býci či jeleni. Krvavou zábavu zarazil až roku 1806 tehdejší císař.

Rodilí Benátčané

Tak se označují Pražané, kteří se narodili v porodnici na Štvanici, které se dříve říkalo Velké Benátky. Naopak Malé Benátky bylo označení pro Střelecký ostrov. Bývalá porodnice neboli Porodnice a útulek Čsl. ochrany matek a dětí, stála na ostrově již od konce 19. století. A to konkrétně v místech, kde se dnes nachází socha sedící dívky od Jaroslava Horejce.

Libeňský most.
Oblouky Libeňského mostu zůstanou. Rohanský ostrov bude zase ostrovem

Ani ostrovu se nevyhnula povodeň z roku 2002. Ta zastavila plánované revitalizace. Společnost MeridianSpa zde zamýšlela lázně a park. Vzhledem k centrální poloze ostrova se také uvažovalo o umístění koncertní síně. Architektonická soutěž na řešení ostrova Štvanice proběhla v roce 2013. Soutěž byla dvoukolová, nejvýše oceněný projekt pochází z ateliéru RKAW (Radek a Lada Kolaříkovi). Ti navrhli přeměnit ostrov v souvisle zalesněný městský park, v němž koruny vysokých stromů vytvářejí prostor pro nejrůznější aktivity a různorodé využití.

Zlato na mistrovství světa

Štvanice je spjatá také se sportovním vyžitím. Na konci dvacátého století zde byl celkově zrekonstruován jez plavebních komor a společně s ním postaven areál pro vodní slalomáře. Rok před dokončením byl otevřen Tenisový areál Štvanice. Za první republiky zde byl podle návrhu Josefa Fuchse postaven zimní stadion Štvanice. Šlo o první arénu s umělou ledovou plochou na našem území. Československý národní tým zde pak roku 1947 poprvé opanoval mistrovství světa v ledním hokeji.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula
ON-LINE: Prymula zhodnotí vývoj epidemie v Česku. Představen bude nový semafor

V roce 2000 byl objekt vyhlášen kulturní památkou, o jedenáct let později byl ale kvůli svému havarijnímu stavu zbořen. Rada hlavního města letos schválila záměr revitalizace veřejné zakázky, kterým navazuje na soutěž z roku 2013. „Ostrov Štvanice byl doposud trochu izolovaným místem Prahy,“ uvedl náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček. „Po revitalizaci se stane postupně významným rekreačním zázemím pro Prahu 1, 7 a 8.“ odkup budovy odsouhlasili radní hlavního města, schválit jej musí ještě Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Ostrov nesl v minulosti mnoho jmen.
Procházky pražskými parky. Na ostrovu mnoha jmen poprvé zazněla Má vlast

Stadion ale i dnes můžeme vidět ve filmech jako je Díky za každé nové ráno, Kamarád do deště II – Příběh z Brooklynu, Brankář v naší ulici nebo Zlatá Kateřina z roku 1934. Samotný ostrov můžeme zahlédnout v seriálu Vraždy v kruhu nebo ve kriminálním thrilleru Kájínek, který je inspirovaný životem jednoho z nejznámějších českých recidivistů a omilostněných vězňů.