"Po jednání se spolkovou vládou a bavorskou vládou jsme se dnes rozhodli výjimku rozšířit," řekla Köppingová. "Podmínkou pro využití této výjimky bude negativní test na koronavirus a denní testování," zdůraznila.

Podle dosavadního saského nařízení z pátku minulého týdne mohou do Saska jen ti čeští pendleři, kteří pracují ve zdravotnictví, pečovatelských zařízeních a v zemědělství, zejména v živočišné výrobě. Na dodržování nařízení dohlížejí němečtí policisté, které od neděle obnovili kontroly na hranicích s Českem.

U hraničních přechodů do Německa se znovu tvoří kolony. Situace se však zlepšila

Bavorsko postupovalo oproti Sasku volněji a rozhodlo se vpouštět do země přeshraniční pracovníky, jejichž profese je důležitá pro bavorskou infrastrukturu. Výjimky z karantény na žádost zaměstnavatelů vydávají bavorské okresy, lhůtu k tomu mají do dnešního dne. Od středy již na bavorsko-české hranici musí pendleři předkládat příslušné povolení.

Lhůta bude delší

Sasko k rozšíření stávající výjimky, kterou umožňuje i německé ministerstvo vnitra, přistoupilo až nyní, lhůta na získání povolení tak bude delší. "Výjimku dostanou jen důležité obory a bude nutné úřední potvrzení, které budou vydávat okresní úřady," uvedla Köppingová s tím, že prozatím musí pendleři s sebou vozit pracovní smlouvy.

"Víme, že takové nařízení nemůže platit ihned, proto jednáme o přechodné lhůtě. Počítáme s tím, že to bude do (této) neděle," dodala Köppingová.

Česko-německý hraniční přechod Cínovec/Altenberg
Německo zpřísní opatření vůči Česku. Do Saska budou moci jen někteří pracovníci

Čeští pendleři, kteří podmínky vstupu bez karantény nesplní, se mohou v Německu dočasně ubytovat. Sasko jim v takovém případě bude vyplácet podporu na ubytování ve výši 40 eur (1030 korun) za noc a pokud si s sebou vezmou nejbližší rodinu, což jsou manželé a děti, dostanou k tomu 20 eur na osobu a noc.

"Ještě k tomu nemáme žádná přesná čísla. Víme ale, že tuto možnost se ještě před půlnocí v noci na neděli rozhodla využít celá řada lidí," řekl Oliver Schenk, který je šéfem saské státní kanceláře, tedy zemského úřadu vlády.