Aplikace Visit.More, jež před rokem vnukla život i nedalekému Hospitalu na Kuksu, dokáže prostřednictvím mobilního zařízení zobrazit podobu barokního sousoší z doby jeho vzniku. A to včetně původní barevnosti skulptur. Ani ty nejmodernější technologie však nezabrání, tomu aby areál dál chátral a okolní příroda si z něj pomalinku brala zpět to, co do jejího kamene Braun vytesal.

Smetanova vyhlídka nad bývalými Svatojánskými proudy na Vltavě ( u obce Teletín)
Lidé nemohou na Smetanovu vyhlídku. Majitel pozemku nechal její okolí oplotit

Sochy vystupující ze skal pokrývá mech, kontury se ztrácejí. Záchrana vzácné památky však není takřka možná, možná je jen snaha co nejvíce zpomalit její degradaci. K tomu by měla posloužit technologie, kterou znají návštěvníci hradeckého autobusového terminálu, či fotbalové Allianz Areny v Mnichově.

„Troufám si říci, že ani sám autor tohoto skvostu nedoufal, že jeho dílo vydrží staletí. Ale buďme za to rádi. Nicméně už jej asi nikdo nikdy neuvidí v té kráse, v jaké ji viděl hrabě Špork. Obávám se totiž, že už nikdo Braunův Betlém nezachrání a nedomoduluje do podoby, v jaké ji tu zanechal Bernard Braun. Nicméně musíme co nejvíce zpomalit degradaci tohoto díla,“ uvedl při představení mobilní aplikace, která alespoň v digitálním světě ukáže časy největší slávy památky, hejtman Jiří Štěpán a dodal, že jednou z možností oddálení neodvratného zániku památky, je zastřešení podobné právě střeše mnichovské fotbalové arény či hradeckého autobusového terminálu.

Betlém ochrání lehké plachty

„Zafinancovali jsme studii a máme závazné stanovisko od památkářů. Dokumenty počítají nejenom se sezónním zastřešením pomocí lehkých plachet, ale také postupným odvodněním okolí a opětovným mechanickým vyčištěním díla. Památkáři navíc navrhují, „Změkčit“ okolí odtěžením některých stromů.

Na řadě známých i méně známých turistických lokalit Česka budou moci zákazníci T-Mobilu po 24 hodin čerpat neomezená data
K výletu po Česku data zdarma. T-Mobile a CzechTourism podpoří domácí turistiku

Tím se také sníží vlhkost,“ uvedl hejtman a připomněl letošní návštěvu exministra kultury Pavla Staňka. Ten při návštěvě královéhradeckého kraje řekl: „Není čas ztrácet čas. Chci popohnat týmy, které připravují revitalizaci, aby neotálely a bylo ještě co zachraňovat,“ řekl ministr Antonín Staněk a přislíbil finanční injekci přesahující šest milionů korun.

Splní ministr slib svého předchůdce?

„Tyto peníze by byly určeny na první etapu záchrany památky. A chci je zakomponovat do rozpočtu na příští rok.“ O tomto slibu jedná hejtman i s nástupcem Antonína Staňka Lubomírem Zaorálkem. „O Betlému jsem již s panem ministrem jednal a ještě v červenci chceme naplánovat schůzku přímo na místě této památky.“

I jemu chce pak hejtman do tabletu nahrát novou aplikaci s jejíž pomocí se mohou lidé při návštěvě Braunova Betléma dostat do doby jejího vzniku. Na světlo světa ji, stejně jako v případě nedalekého Hospitalu Kuks, přivedala společnost More.is.More.

Na skále nad Vltavou mezi Hlubokou a Purkarcem je nová via ferrata, vhodná je i pro rodiny s fyzicky zdatnými dětmi.
Pořádně do těla. Nad hladinou Vltavy u Hluboké se vine nová ferrata

„Aplikace je určena pro všechny majitele chytrých telefonů a dalších zařízení podporujících operační systémy Android a iOS. Stáhnete si aplikaci na AppStoru či Google Play a pak už jen procházíte památku přes fotoaparát vašeho mobilního telefonu či tabletu vidíte digitální rekonstrukci celého Braunova Betlému od roku 1732,“ nastínil, jak aplikaci využít, výkonný ředitel společnosti More.is.More Jiří Forejt.

Podle něj naskenovaná data ž památky, která je od roku 2001 na indikativním seznamu UNESCO, zároveň posloží pro uchování památky do budoucna či tvorbě jejího modelu. S ním kraj v budoucnosti, ne však v měřítku 1:1, počítá.