V 16. až 18. století se celé rodiny vedle vinařství živily kopáním písku, které koňské povozy vozily náročným stavitelům do Vídně.Na tuto tradici se rozhodlo navázat místní vinařské sdružení Modré sklepy a 21. ledna 2012 uspořádali zahajovací první ročník soutěže v kopání písku pro Vídeň spolu s otevřením místních vinných sklepů s ochutnávkou vín vlastní produkce. Jde tak o připomenutí vzniku nádherných novošaldorfských sklepních chodeb, proto i soutěžící kopou samozřejmě ručními nástroji tehdejší doby.

Zdroj: Stanislav Nováček

Soutěže v kopání písku se letos účastnilo celkem devatenáct tříčlenných družstev. Jejch členové dohromady nakopali a ze sklepů vynosili 4152 kilogramů písku. Některá družstva přijíždějí kopat písek pravidelně, jiná zde byla letos poprvé. Kopáči byli rozděleni do dvou základních skupin - mužská a smíšená družstva a ženská družstva.

V každé skupině pořadatelé ocenili první tři nejúspěšnější družstva. Součástí nevšední zábavy, která vždy při kopání písku panuje, se postupem času staly nejrůznější převleky a kostýmy, kterými se účastníci snaží pobavit nejen sebe ale i všechny ostatní. Vyhlášení nejlepších tří kostýmů se konalo po ukončení soutěže v kopání písku.

Stanislav Nováček

Outkovka pestrá.
Ohňovec, outkovka nebo troudnatec. Podívejte se na zimní květy lesa
Plavení dřeva patří na jihu Čech mezi prastará řemesla.
Vorařství je v UNESCO. Staré řemeslo má na jihu Čech velkou tradici
Dřevěný kostel sv. Prokopa a sv. Barbory (Ruský kostelík) v Kunčicích pod Ondřejníkem.
Dřevěná zajímavost z Kunčic. Takhle vypadá zasněžený kostel hornických patronů