Na druhém ročníku akce se sešlo okolo dvaceti regionálních zemědělců a producentů kvalitních lokálních potravin. V nabídce nechyběly kromě masových chodů také sladkosti, sýry, pekárenské produkty, lahodné nápoje z místních zdrojů, džemy nebo třeba lyofilizované speciality. Návštěvníky neodradily ani tropické teploty, které nahrávaly spíše koupalištím než gastroakci.
Bohatá nebyla pouze nabídka prodejců, ale také kulturní program festivalu. Ten odstartovali Moravští muzikanti, na které navázala kuchařská show šéfkuchaře šumperského Hotelu Perk Jana Malého. Osvěžující gazpacho připravil z místní zeleniny vypěstované v zahradnictví Lanez Postřelmov Toto zahradnictví od letošní sezóny dodává čerstvou zeleninu také do jídelny Základní školy Boženy Němcové v Zábřehu.
„Jsem rád, že můžeme přispět k propagaci lokálních potravin a ukázat, jak jednoduše se dají připravit chutná a zdravá jídla z místních surovin,“ uvedl Radim Sršeň, předseda MAS Šumperský venkov a starosta obce Dolní Studénky.
Návštěvníci se mohli zúčastnit besed se zajímavými osobnostmi a propagátory lokálních potravin a pohovořit s nimi o tom, jak a proč je dobré používat lokální potraviny ve školní jídelně a proč je fajn jíst lokálně bez ohledu na náš věk. „Mohli si projít výstavu k výročí 25 let od založení organizace Pontis nebo objevovat nově zrekonstruované prostory zámku,“ uvedla manažerka projektu Od Vidlí po vidličku Lenka Ehlerová z MAS Šumperský venkov.
Protože k dobrému jídlu patří také dobrá zábava, nechybělo divadelní představení Krkonošské pohádky v podání klientů Centra sociálních služeb Pomněnka, taneční vystoupení skupiny Angel´s Tribe a lákavé hudební menu, na kterém se podílela kapela Stracené ráj a The Reason.
„Smyslem akce je oslava našich skvělých farmářů a potravinářů, od kterých si můžeme kupovat kvalitní jídlo napřímo, s cenami srovnatelnými s produkty v supermarketech. Během festivalu se o tom návštěvníci mohli sami přesvědčit,“ uvedl za pořadatele předseda Místní akční skupiny Šumperský venkov a náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň.
Akce je vyvrcholením úspěšné iniciativy místních akčních skupin MAS Šumperský venkov, MAS Moravská cesta a MAS Horní Pomoraví s názvem Od vidlí po vidličku, která se snaží vrátit do školních jídelen lokální suroviny a obecně motivovat k tomu, aby se regionální potraviny spotřebovávaly přímo v místě, kde vznikají. „Chceme přispět k tomu, aby se ve školních jídelnách vařilo moderním způsobem a naše děti jedly kvalitně a zdravě, což nemusí znamenat draze. Líbí se mi myšlenka posunout se od školní jídelny ke školní restauraci,“ vysvětlil Radim Sršeň.
„Využívání lokálních potravin je pro místní komunitu důležité z ekonomického, ekologického i zdravotního pohledu. Gastrofestival Vidle Vidlička FEST je důkazem, že šikovné potravináře a kvalitní suroviny v okolí máme, a že to k nim nemáme daleko,“ doplnil s úsměvem Sršeň.