Na své si přišli návštěvníci všech věkových kategorií i zájmů. Organizátoři festivalu tradičně pamatovali na malé školáky a předškoláky. Pro ně byla určena medová stezka, která děti hravou formou provázela od zrození včely přes její cestu ke květům až zpět do úlu. Pro zvídavé návštěvníky je v areálu školy instalována naučná stezka vysvětlující podstatu úlu a chovu včel.

Samotný festival byl zahájen v 9 hodin dopoledne slavnostním troubením za přítomnosti předsedy ZO ČSV Jaroslava Hamala, šumperského starosty Tomáše Spurného a senátora Miroslava Adámka. Nejen oni, ale všichni hosté si mohli vyslechnout odbornou přednášku Víta Syrového o významu medu pro lidské zdraví nebo absolvovat kurz Jana Kysely o výrobě kvašené zeleniny.

Velkému zájmu příchozích se těšila prodejní výstava včelích produktů a také ochutnávka medovin a medu, při které byl třemi stovkami respondentů vyhodnocen nejchutnější med.

Magnetem pro malé i velké návštěvníky bylo veřejné medobraní ve Včelím domečku v botanické zahradě školy, kde si mohl každý zájemce vyzkoušet odvíčkování pláství a následné vytáčení medu na medometu.

Vítaným zpestřením Festivalu medu byla ukázka lidových řemesel v podání žáků jesenické střední školy, kteří se připravují na povolání cukráře, kováře nebo sedláře. Neméně zajímavou podívanou bylo sledovat výrobu paličkované krajky, či sledovat při práci mistra kováře a hrnčíře, případně si jejich řemeslnou práci vyzkoušet.

Festival medu by se neobešel bez ochutnávky pochoutek vyrobených z medu. Medový raut, který připravili studentské firmy naší SOŠ v Šumperku, zahrnoval vše od nápojů přes medové pečivo až po maso ochucené medem.

Letošní Festival medu byl provázen hřejivým slunečním počasím a arboretum naší školy se stalo místem smysluplného setkávání občanů celého Šumperska. Tento již pátý ročník svátku včelařů, včel a medu by nebyl tak úspěšný bez mnoha sponzorů, k těm největším patřily Olomoucký kraj a firmy SHM a Kubíček VHS.

Nezbývá než doufat, že i za rok se podaří ZO ČSV v Šumperku uspořádat další ročník medového festivalu a přilákat k aktivnímu včelaření novou nastupující generaci.

Jolana Maluchová,
SOŠ Zemědělská 3, Šumperk