Poté zazněla Náměšť v podání místního „Hutky“ - Dominika Kolčavy. Následoval blok pamětníků revoluce - řidič autobusu Jiří Drlík, který zažil všechna místní setkání v revolučním týdnu. Popisoval oťukávání tehdejších setkání s místními estbáky.

Po něm jsem si vzal slovo, abych dle předem připraveného plánu ocenil odvahu tehdejších zprvu desetičlenných setkání, které se děly na dohled kanceláře STB.

Právě vtom na scénu s křikem "Toto shromáždění nebylo povoleno!" vběhli dva estébáci, kteří se tehdy během revoluce záhadně ztratili. Společně s ostatním jsme je však tentokrát utloukli svými argumenty a donutili jako zřejmě poslední v tomto státě roztrhat své rudé knížky. Poté promluvila osobnost zábřežského skautingu, rodák Pavel Kilián Jedelský.

Popisoval prožívání revoluce v Praze.

Následoval druhý "krylovský" hudební vstup Dominika Kolčavy. Vyprávění pamětníků završil první porevoluční starosta Zábřeha pan František Srovnal, který byl v době sametové revoluce na pouti do Říma u příležitosti svatořečení Anežky České. Po něm promluvili zástupci studentů Dan Forst a Vít Korb.

Na závěr jsem představil novou výzvu Milionu chvilek a především řekl, proč mi to dnes, 30 let od revoluce připadá důležité. 

Vyzval jsem také účastníky, ať se v případě zájmu přidají k nám a zapojí do pořádání podobných akcí, že jsme novým lidem otevřeni.
 

Ondřej Pchálek