Je to rozlehlá, mírně zvlněná krajina, pole, louky, pastviny a hluboké lesy s ukrytými jezírky. Je to ale také krajina břidlice, která se zde těžila po několik staletí. Zůstalo zde mnoho břidlicových dolů a lomů. Většina dolů je ale veřejnosti nepřístupná, kromě Raabovy štoly v Zálužné a Flascharova dolu v Odrách. O těžbě břidlice se ale dozvíte na naučných stezkách, s mnoha informačními tabulemi.

Tentokrát jsme opět jeli vlakem do Svatoňovic a odtud po Naučné břidličné stezce k rozhledně Těchanovická vyhlídka. Z ní je krásný výhled nejen na přehradu Kružberk, ale i po okolí. Z Těchanovické vyhlídky naučná stezka pokračuje podél řeky Moravice k Davidovému mlýnu a dále do Zálužné k Raabově štole. Lesem a NS břidlicovou stezkou se dostaneme k přírodní památce Černý důl, který je ale pro veřejnost uzavřen. Je to totiž zimoviště a chráněné místo mnoha druhů netopýrů. Od Černého dolu je to už kousek na nádraží Čermná ve Slezsku. Je to nenáročná túra a ještě je umocněna nádhernou krajinou.

Petr Parák

Máte tip na okouzlující místo, kam byste poslali na výlet i další turisty? Podělte se o něj! Pošlete nám fotografie a popis místa na e-mail: tipy.morava@denik.cz. My vše uveřejníme na našem webu v rubrice Čtenář reportér i v tištěné podobě Deníku.

Velké Losiny nabízejí dobroty, které si můžete sníst v překrásném zámeckém parku.
Kam na výlet? Z velkolosinské pralinkárny s plným břichem do zámeckého parku
Výlet na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje skýtal přírodu i architekturu.
Tip na výlet: Dalimilova rozhledna, Staré Město pod Sněžníkem a zvonička Kunčice