Zatímco páteční Noc vědců byla plná přednášek, diskuzí a hlavně netradičních pokusů,které se letos věnovaly lidským smyslům, sobotní program doplnily deskové hry, hlavolamy nebo řemeslné dílny.

Noc vědců, která se letos v Tančírně konala poprvé, byla vyvrcholením série programů provšechny generace. "Díky grantu Nadace ČEZ jsme mohli lidem z okolních obcí i turistům nabídnout spektrum akcí pro malé děti, mladé publikum, seniory i celé rodiny. Vzhledem k odlehlosti regionu je to pro mnohé jediné příležitost k setkání s kvalitní kulturou. Na celodenních i večerních akcích se lidé mohli setkat, sdílet a užívat si společný čas v prostoru naprosto unikátní secesní stavby Tančírny,“ řekl Aleš Chromík, starosta obce Bernartice, která s pomocí místních obyvatel a mnoha dobrovolníků Tančírnu v roce 2014 zachránila před zřícením.

Léto s Nadací ČEZ bylo v Tančírně opravdu pestré – nabídlo koncerty místních kapel,muzikál Salome, přednášku o jesenických netopýrech, taneční příměstský tábor pro děti i lekce tance pro dospělé, literární den, lekce hatha jógy, výstavy obrazů a další programy. „Našim cílem bylo posílit příležitost k mezigeneračnímu setkávání a navrátit pohraničnímu regionu vysokou kulturu, která byla v této oblasti před sto lety běžná,“ dodal Aleš Chromík.

Autor: Vladislav Sobol