Továrna na výrobu komponentů ke stíhačkám byla vybudována z areálu bývalé sklárny a později papírny. Zabavenou továrnu, která měla původně židovského majitele, si pronajali Němci a začali tu s výrobou kabin pro Messerschmitty 262, první proudovou stíhačku, která měla pomoci Hitlerovii vyhrát válku, která se pro něj v tu dobu nevyvíjela přiliš dobře.

Ze života nemocnice v České Lípě.
RETRO: Špitál v dobách minulých. Podívejte se na historické fotky

A proč právě Františkov a podzemí? Důvodem bylo bombardování Německa - výrobu bylo potřeba přesunout do bezpečí a skrýt ji před stále častějšími nálety spojeneckých bombardérů. Na stavbě podzemních hal pracovali zajatci z celé Evropy.

S koncem války se o podminování továrny a zasypání vchodů postarali sami prchající nacisté, pravděpodobně mohli uvnitř zanechat nejen stroje a zbraně, ale i cenné dokumenty. V době komunismu byl pak areál srovnán se zemí a zalesněn.

Tipy na výlety pro milovníky bizarních míst, krásné přírody i historie
Oběšené panenky, muzeum ve staré vápence i keltská stezka. Užijte si putování

Doklady o výrobě v místním podniku ale nejlze dohledat ani v kronice obce Kvilda a záznamy z válečných let se nepodařilo získat ani pro místní muzeum. "Jsou stále přísně utajeny," uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský. 

A tak zatím velké tajemnství, které by mohlo být senzací nejen pro laickou veřejnost, ale u pro historiky a fanoušky vojenské historie, zůstává dál skryto po zemí.

Za poskytnutí fotek a informací děkujeme Václavu Vostradovskému

Město Odry a jeho okolí.
Tip na výlet: Rodiště Mendela nebo mlýn jako z pohádky. Odry mají zajímavé okolí

Vstupní hala, hotelový bar, prostorná jídelna – vše postupně mizí v nezvané vegetaci.
Dřív zde lidé spali a nakupovali. Teď hotel a prodejnu pohltily mech a kapradí