Procházkou, v rámci 18. ročníku tenisového turnaje Viktorcup, jsme si připomněli dlouhý aktivní život válečného veterána od Tobruku a Dunkerque Viktora Wellemína.

Viktor Wellemín se narodil v roce 1923 do pražské židovské rodiny. Otec Josef byl invalida z první světové války a v Praze vedl filiálku rakouské firmy specializující se na barvy pro umělce.

Měl čilé styky s Rakouskem a po jeho anšlusu v březnu 1938 se od židovských utečenců dozvídal o nacistické zlovůli na okupovaném území.

Na konci října si nadšenci připomněli éru napoleonských válek dušičkovým pochodem.
Výstřely z děla i pochod s lucernami. Vojáci vzpomněli na padlé u Slavkova

Viktor s bratrem pravidelně docházeli do nedalekého kina Sokol a sportovali v židovských sportovních klubech Hagibor a Maccabi.

Na vysoké svátky a do židovské školy chodili do karlínské synagogy, kde působil rabín Isidor Hirsch, rodinný přítel a profesor na Karlově univerzitě. Dnes vlastní budovu Církev československá husitská.

Když z oken rodinného bytu v domě v Pernerově ulici 5 v Karlíně (na chodníku kameny zmizelých jeho otce Josefa a matky Hedviky) pozoroval 15. března 1939 obsazování a rabování karlínských kasáren nacisty, rozhodl se odjet bojovat proti Hitlerovi za hranice protektorátu.

Pietní setkání v Prostějově.
Pietní setkání k 205. výročí úmrtí významného prostějovského rabína a učence

Bylo mu 16 let, když se 15. dubna 1939 vypravil se svým o čtyři roky starším bratrem Adolfem přes Slovensko, parníkem po Dunaji do Černého moře a do Palestiny, kde na začátku roku 1942 oba vstoupili do 11. čs. praporu východního. V Palestině naši vydávali český časopis Kaktus.

Viktor Wellemín (vpravo) se svým bratrem Adolfem.Viktor Wellemín (vpravo) se svým bratrem Adolfem.Zdroj: Post Bellum

Zatímco bojovali o severoafrický přístav Tobruk, jejich rodiče nacisté zavraždili v koncentračním táboře. „My jsme poslední zprávy dostávali přes Červený kříž. To bylo ještě v tom dvaačtyřicátém roce. Pak už nic.“

  Na Středním východě. V roce 1942 bratři Wellemínovi vstoupili do 11. čs. praporu východního. Na Středním východě. V roce 1942 bratři Wellemínovi vstoupili do 11. čs. praporu východního.Zdroj: Post Bellum

Na státní svátek 28. října 1944 byl Viktor zraněn při útoku na francouzský přístav Dunkerque, který držela téměř trojnásobná německá přesila.

Interiéry kostela sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech.
V útrobách slavného šikmého kostela v Karviné: Podívejte se, jak vypadá uvnitř

Výbuch protipěchotní skákavé miny mu utrhl kus paty a poranil rameno. Belhal se pět kilometrů k obvazišti, kde ho zachránili.

Po šesti letech se Viktor vracel do Prahy v britské uniformě a stejně jako kdysi jeho otec mezi invalidy. V Praze se shledal se svým bratrem Adou. Zjistili, že všichni jejich příbuzní včetně rodičů nepřežili koncentrační tábory. Jejich byt obsadili cizí lidé a nehodlali se odstěhovat.

Viktor Wellemín.Viktor Wellemín.Zdroj: Post Bellum

Viktor celý život pracoval jako účetní, nejdříve ve firmě V. Kozák, barvy a laky, poté v Gramofonových závodech. Jeho dva synové, protože jejich táta byl Žid, nestraník, a co hůř, veterán ze západní fronty, se nedostali na školy. Až do devadesáti let aktivně sportoval.

Lenka Hoffmannová

Tento vláček zdobí Muzeum Hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově.
RETRO: Hračky z minulého století. Také jste je měli ve svém pokojíčku?