Domácí štrúdl podle Maxijedlíka

Příprava:
Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme pokrájené máslo, vejce a mléko. Nejprve vařečkou promícháme, pak rukou vypracujeme vláčné těsto. Můžeme přidat ještě trochu mouky pro lepší zpracování. Necháme chvíli odležet v chladu. Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozpůlíme a odstraníme jádřinec a nastrouháme dužinu. Vyválíme na moukou vysypaném vále, rozložíme strouhaná jablka, posypeme badyánem a skořicovým cukrem. Stočíme závin, přendáme na pečící papír a na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme v troubě při 150°C asi 60 minut.

Upečený štrúdl necháme vychladnout, posypeme cukrem a můžeme podávat.

Suroviny:
250 g hladké mouky
100 g másla
vejce
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce octa
špetka soli
trochu mléka na pomašlování
Náplň:
jablka
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr nebo skořice
babyán
trochu strouhanky
vlašské ořechy

Maxijedlík Jaroslav Němec

Své fotografie či tipy na vaše domácí recepty na vynikající štrúdl zasílejte pod heslem „štrúdlová výzva" na e-mail adela.faltysova@denik.cz.
Vaše příspěvky pak uveřejníme v rámci rubriky Čtenář reportér na webu Šumperského a jesenického deníku.