Již druhý rok se kvůli koronavirovým opatřením nemohlo uskutečnit tradiční zahájení lázeňsko-turistické sezony na Masarykově náměstí a v Priessnitzových léčebných lázních. Proto se trochu jiná oslava, tzv. procházka divadelní kolonádou, přesunula do městského lesoparku.

„Trasa procházky začínala příhodně v Aleji nářků a zájemci si prošli celkem osm zastavení, které byly propojeny dalšími aktivitami a zážitky. Snažili jsme se vycházet z odkazu léčitele, kdy jsme se inspirovali například jeho léčebnými prostředky. Zároveň jsme se ale přenesli i do současnosti, takže jsme slavili Priessnitzovy narozeniny a zapalovali jsme svíčky na jeho pomyslném dortu,“ popsala kurátorka a edukátorka MKZ Jeseník Lucie Štůlová Vobořilová.

Příchozí procházeli mezi známými i pozapomenutými prameny a léčili své bolesti vodou, prací, čerstvým vzduchem a občas i slunečním svitem. Zároveň si užívali a aktivně se zapojovali do divadelních scének, které připomínali život Vincenze Priessnitze, prohlédli si přírodní galerie i zatančili na živou muziku.

„Jsme rádi, že nás počasí neodradilo a celou procházku jsme si moc užili. Nejvíc se nám líbila asi závěrečná oslava Priessnitzových narozenin, kde jsme si dali výbornou skleničku ve vodním baru. Hudebníci a všichni umělci nás náramně bavili. Děti asi nejvíc zafačovaný Priessnitzův pacient a srnka, která je známá z legendy,“ uvedla jedna z návštěvnic divadelní procházky.

Zatímco v sobotu 15. května se akce Priessnitz 222 aneb Zahájení lázeňské sezony uskutečnila pro veřejnost, již v pátek do Smetanových sadů dorazilo zhruba dvě stě padesát dětí z regionálních škol. Kromě jesenických tříd a družin se účastnily školy z Vápenné, Bernartic, Písečné nebo Adolfovic. Za uskutečnění akce patří poděkování umělecké skupině Řev na hřišti, dobrovolníkům a také Olomouckému kraji.

Až do října s Priessnitzem 222

Nyní budou ve městě Jeseník odkaz Vincenze Priessnitze a jeho říjnové 222. výročí od narození připomínat tematické plakáty grafika Filipa Raifa. Na podzim snad epidemiologická situace dovolí, aby se uskutečnil tradiční Týden Vincenze Priessnitze, který pořádají Priessnitzovy léčebné lázně.

Markéta Turková