Od roku 2000 provozují Pálenici. Na Velký pátek opět pro veřejnost moštují. Udělali jsme si malý výlet zpestřený chutným občerstvením a nákupem čerstvého moštu. Mladí majitelé vytvořili příjemnou atmosféru.

Pomáhá, kdo má v rodině ruce a nohy. Paní domu připravuje kávu a prodává malé občerstvení: velikonoční cukroví s motivem vajíčka a kuřátek plněné lehkým citronovým krémem. Malé slané větrníčky, chlebíčky, také lze zakoupit obrovská červená jabka. Každému z hostů nalije degustační skleničku s čerstvým jablečným moštem.

Klapači ve Strupšíně 2022.
VIDEO: Klapali jsme, klapali... Ve Strupšíně na tradice nezapomněli

Majitel nás provede místností, kde dnes nadrtili 900 kilogramů jablek a následně z nich vylisovali slaďoučký mošt. V malé místnosti před palírnou již čekají v sudech kvasy připravené k pálení.

Přímo v palírně jsou dva kotle, jeden 250 litrový a druhý menší na konečnou destilaci. Alkohol se ředí na požadovaná procenta a plní do lahví z nádoby, která je jednou za 3 roky certifikovaná.

Z každého litru alkoholu uchovává 1 mililitr pro Celní správu. Všechna zařízení jsou opatřena plombami, z alkoholu se totiž platí 50% spotřební daň, tu si stát nenechá ujít.

Velikonoční Leština 2022.
FOTO: Tatary upletené, vajíčka namalované. V Leštině se na Velikonoce připravili

Venku je příjemně, sedíme na lavičce a bavíme se a pozorujeme okolí. Malý chlapec nám na prstech ukazuje: „Mám 5 roků!“, nabírá do konvice vodu z potoka a zalévá jahody ve velkém truhlíku. Reaguje na náš rozhovor: “Já jsem taky Kozoroh,“ a z pod košile vytahuje na světlo stříbrný přívěšek se svým znamením.

Právě bimbají závory a do stanice Bludov – lázně přijíždí nová motorová souprava směr Jeseník. To je zážitků! Na břehu potoka obdivujeme žlutou orsej jarní a fialkový podbílek šupinatý.

X. ročník turnaje v ping-pongu v Zábřehu.
Celkem 42 hráčů ze Zábřehu a širokého okolí bojovalo v ping-pongu

Vyrážíme ještě na krátkou procházku Bludovem. U rybníka nám pár kačen předvede letecký den, obloukem se vrací na své stanoviště.

Pokud jste moštování v bludovské Pálenici nestihli, určitě se tam vypravte příště, nebudete litovat.

Lenka Hoffmannová

Vycházka bludovským údolím Gryngle.
Procházka přírodou Bludova aneb Údolí Gryngle pokryly koberce květů
Ilustrační foto.
Kyselo, kulajda nebo tvarůžková pomazánka. Pošlete nám své oblíbené recepty