Počet uměleckých instalací (či zastávek na procházce) tak oproti minulým ročníkům znatelně navýšil. Většina výstav bude k vidění do konce května.

XY představí 25 umělců a umělkyň, kteří se v Opavě narodili, studovali, nebo zde žijí. Marie Lukáčová se představí videoinstalací v Galerii XY, výtvarnice a performerka Lenka Klodová zásahem na lavičkách na parkánu u Univerzitního uměleckého centra.

Na reklamních CLV plochách po Olomouci budou pod názvem Nějak bylo, nějak bude k vidění velkoformátové fotografie a ve výlohách uzavřených (a pozvolna se znovuotevírajících obchodů) se představí fotografové zvučných jmen, jako je fotografická legenda Jindřich Štreit nebo uznávaný fotograf Imrich Veber, a také studenti opavského Institutu tvůrčí fotografie.

Na celkem více než pětadvacet zastávek můžete narazit jako náhodný kolemjdoucí, nebo si jejich návštěvu cíleně naplánovat podle připravené mapy. Je jen na vás, kudy se vydáte! Interaktivní mapu, audio průvodce, všechny zastávky, umělce a anotace výstav naleznete na www.xyolomouc.com. 

XY 2021 proběhne na místech:

Antikvariát Olomouc, Basement Project, Café na cucky, CLV plochy, Deniska, Flop Shop, Galerie XY, Grafické papíry, Galerie Véčko, Kino Metropol, Letní galerie, mimokolektiv, Muzeum umění Olomouc, PAF, Praktik, Vitrína, Zlatá velryba, Zlatnictví Koneční, 9:16pm

Umělci:

Nela Bártová, Jaro Dufek, Ondřej Durczak, Roman Franc, Matěj Frank, Kurt Gebauer, Arkadiusz Gola, Jana Grznaríková, Dušan Chládek, Hiep Duong Chi, Martin Klimeš, Lenka Klodová, Marie Lukáčová, David Macháč, Vladimír Kiva Novotný, Kamila Rokicka, Marta Režová, Adéla Součková, Jiří Siostrzonek, Tomáš Skalík, Jindřich Štreit, Jiří Šigut, Dušan Urbaník, Imrich Veber, Miroslav Zeman

Veronika Zapatová