„Naprosto respektuji a ctím právo každého svobodně vyjádřit svůj politický názor a svobodně se shromažďovat. Poprvé se tomu ale má dít v době, kdy stojíme na hranici kapacity nemocnic a kritického nedostatku lékařů a zdravotnického personálu," napsal Švejdar na twitteru.

Ilustrační foto.
Fotbaloví chuligáni míří na Prahu, chtějí protestovat proti vládě a opatřením

Také policie se přitom potýká s onemocněním covid-19. Podle šéfa policie přichází policejní sbor každý den přibližně o 250 až 300 policistů, kteří onemocní koronavirem nebo jsou umístění do karantény.

Policejní prezident má pochybnosti

„Že si toto vše organizátoři a účastníci protestu neuvědomují, mě mrzí. Že tím dojde k ohrožení života a zdraví mnoha dalších lidí, mě děsí. Děkuji, že se nad tím zamyslíte," vybídl dnes na twitteru Švejdar.

Fotbaloví a hokejoví příznivci se na demonstraci svolávají na sociálních sítích. Kolik se jich zúčastní, není známo. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) účastníky v pátek vyzval k pokojnému průběhu a dodržení pravidel. V České televizi v pátek uvedl, že podle informací policie se ukazuje, že úmysl pokojně demonstrovat může být zneužit ze strany fotbalových chuligánů.

Ilustrační foto.
ON-LINE: České laboratoře provedly v pátek rekordní počet testů

„Obávám se, že jejich cílem není demonstrovat, ale vyvolat násilí. Chtěl bych před tím varovat," řekl Hamáček. Pokud se pokojná demonstrace zvrhne v ničení majetku nebo konflikty s policií, bude policie podle něj nucena zasáhnout. Připomněl, že za pořádek je primárně zodpovědný svolavatel akce. Policie s ním byla podle Hamáčka několikrát v kontaktu, demonstraci má povolenou.

Policisté jsou s organizátory v kontaktu

Podle současného nařízení se protestu může účastnit nejvýše 500 lidí, kteří musí být rozděleni do skupin po dvaceti, přičemž mezi skupinami musí být aspoň dvoumetrový rozestup a všichni musí mít zakrytá ústa a nos.

„Pokud by se akce zúčastnilo více lidí, vyzveme svolavatele, aby zjednal nápravu a dodržel platná opatření," řekla v pátek ČTK pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová. Pokud by podle ní tak neučinil, policie ho může oznámit k přestupkovému jednání.

Jan Novák.
Hrát a dělat svou práci, přeje si slávistický kapitán Novák

Policisté jsou s organizátorem ale v kontaktu a na možná rizika ho upozornili. Jako při jiných obdobných akcích budou policisté i v neděli dohlížet na bezpečnost v ulicích, dodržování veřejného pořádku a nařízení proti šíření koronaviru, doplnila Kropáčová.