Akce, na kterou během dvou dnů zavítá i více než 200 tisíc návštěvníků, se tentokrát koná bez veřejnosti. Diváci však o ukázky nepřijdou. Dění na ploše mohou sledovat v živém televizním přenosu či na sociálních sítích organizátorů.

„Vývoj epidemiologické situace a opatření přijatá proti šíření koronaviru v České republice nám bohužel neumožňují pořádat Dny NATO v jejich klasické podobě,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000 a hlavní organizátor Dnů NATO v Ostravě.

Ilustrační foto
Piloti ze Dnů NATO 2020 budou hosty v KNIHCENTRU Ostrava

Dny NATO přesto zůstávají jednou z mála akcí v Evropě, jež se bude konat v původním termínu. Kvůli pandemii nového typu koronaviru došlo ke zrušení nebo přesunutí téměř osmdesáti procent leteckých akcí po celé Evropě.

Opatření

Jelikož nelze vyloučit, že se někteří skalní fanoušci budou snažit dostat co nejblíže k letišti, byla přijata různá opatření. Pro zvýšení bezpečnosti je například omezen vstup na pozemky Moravskoslezského kraje v okolí letiště. Platí rovněž zákaz užívání bezpilotních letounů během akce. Počítat je nutné i s dopravními omezeními.

Dny NATO v Mošnově.
Letošní Dny NATO v Ostravě jsou za dveřmi. Bez veřejnosti a s poděkováním

„Dojde k uzavření příjezdových cest mezi Novou Horkou, Petřvaldem a Košatkou, důsledkem čehož nebude možný vjezd do Petřvaldíku. Policisté budou v místě a okolí standardně dohlížet na dodržování pravidel silničního provozu,“ uvedla Soňa Štětínská z moravskoslezské policie a dodala: „Řidiče žádáme, aby respektovali pokyny policistů a dbali dopravního značení. Pro případ jakýchkoliv dotazů na téma dopravy bude o víkendu v provozu speciální informační linka. Číslo je +420 723 759 733.“

Ukázky i ocenění

Během soboty a neděle budou k vidění dynamické ukázky, a to ve vzduchu i na zemi. Diváci se mohou například těšit na společný průlet Letectva Spojených států a Vzdušných sil Armády České republiky. Formace bude tvořena letounem KC-135 Stratotanker, víceúčelovými F-16 Fighting Falcons a strategickým bombardérem B-52 Stratofortress. Ten přiletí bez mezipřistání přímo z letecké základny Barksdale v Louisianě v USA.

Spojenecká formace pak bude pokračovat do Prahy a Plzně. Následně se B-52 vrátí na svou domovskou základnu. Posádka tak bude muset vydržet téměř třicet hodin dlouhou cestu bez přistání.

Během ní musí provést tankování za letu z KC-135, patřícího pod Národní gardu státu Nebraska, jenž je zároveň partnerem České republiky.

Dny NATO 2019:

„B-52 je ikona letectví a také jakýsi symbol Dnů NATO, takže si tu akci bez přítomnosti tohoto mimořádného letadla můžeme jen stěží představit. Jsme o to více rádi, že se americké letectvo rozhodlo přeletět nad mošnovským letištěm a Prahou a Plzní, díky čemuž i přes zavření areálu pro veřejnost uvidí lidé nejen z těchto měst, jak se obloha zaplní křídly amerických gigantů,“ uvedl Pavlačík.

Součástí víkendového programu je také ocenění celkem tisíce příslušníků integrovaného záchranného systému a bezpečnostních sborů, kteří na jaře během nouzového stavu přispěli ke zvládnutí koronavirové situace.

Dny NATO, vyhlídkový let vrtulníkem:

Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň