„Snímkování má určitě smysl, pomůže nám najít napadené stromy, o nichž jsme nevěděli. Když dron odhalí třeba jen jediný další napadený strom, zabrání se tomu, aby tam na konci sezony bylo dalších dvacet nakažených stromů,“ podotkl správce novoměstské zeleně Zdeněk Krejčí.

Při prvním snímkování na začátku června bylo ve vytipované oblasti identifikováno šestapadesát mrtvých nebo kůrovcem napadených stromů.

Další tři stovky dřevin vykazovaly nestandardní spektrální charakteristiku. Při druhém snímkování, které se uskutečnilo v polovině srpna, už kamera zaznamenala 222 kůrovcem napadených stromů. A k tomu dalších 264 pravděpodobně napadených stromů. 210 stromů na snímcích pořízených dronem pak vykazovalo určitou stresovou charakteristiku.

Ilustrační foto.
Žena se zákazem řízení sedla u Herálce za volant opilá. Měla přes dvě promile

Čím rychleji se stromy napadené kůrovcem podaří nalézt, pokácet a odvézt z lesa, tím menší je pravděpodobnost dalšího napadení. Těžba v hojně navštěvovaném sportovním areálu je ale poměrně složitá.

Komplikují ji tréninky a závody profesionálů i amatérští sportovci, kteří v létě přijíždějí na singletracky a v zimě na lyžařské tratě. „Teď jsme zrovna museli těžbu přerušit kvůli závodům horských kol. Musíme brát zřetel na tréninky i na závody a práci nám ztěžují i návštěvníci,“ potvrdil Zdeněk Krejčí.