Nejpřísnější trest pro Dvořáka žádala státní zástupkyně, podle níž způsob provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem.

„Můžu vám říct, že něco tak otřesného a nechutného jsem za pětadvacet let, co jsem v justici, nezažil,“ řekl při odůvodnění verdiktu předseda senátu pražského městského soudu Kamil Kydalka. „Ta pohnutka je něco tak příšerného, zavrženíhodného, že se s tím nejsem schopen srovnat - že je někdo schopen se takovým způsobem mstít,“ dodal.

Pachatel v úterý 29. června 2021 zaútočil na úřadu práce v Bělehradské ulici v Praze 2, kde postřelil pracovnici. Ta později v nemocnici zemřela.
Vražda úřednice v Praze: vyšetřování skončilo, policie chce obžalovat střelce

Dvořák podle obžaloby zastřelil zaměstnankyni úřadu práce loni v červnu v její kanceláři na pražských Vinohradech. Žena mu v roce 2016 nepřiznala podporu v nezaměstnanosti a následně ho vyřadila ze seznamu zájemců o zaměstnání. O několik dní dříve si muž s kyselinou počíhal na bývalou kolegyni, která po jeho útoku musela strávit několik týdnů na popáleninové klinice. Policisté následně Dvořáka hledali v jeho libeňském bytě. Příbytek našli zdemolovaný a počmáraný hákovými kříži. Jednoho z policistů tam lehce zranilo nastražené zařízení. Podle obžaloby bylo umístěné tak, aby pronajímatelku bytu zasáhlo do hlavy a krku.

Soud uznal Dvořáka vinným z vraždy, pokusu o další vraždu, pokusu o těžké ublížení na zdraví, z nedovoleného ozbrojování a z poškození cizí věci. Součástí rozsudku je i Dvořákova povinnost uhradit pozůstalým po zavražděné ženě, dalším obětem a zdravotním pojišťovnám celkem přes čtyři miliony korun jako náhradu škody.

„Jako bych házel perly sviním“

Při dnešním hlavním líčení nechal soudce Dvořáka za jeho nadávky, hlasité výkřiky a další projevy třikrát eskortovat pryč z jednací síně. Když mu dal prostor k vyjádření, pronesl muž jedinou větu: „Přednášet závěrečnou řeč tomuto soudu je to samé, jako kdybych házel perly sviním.“

Podle státní zástupkyně se bývalý letecký konstruktér Dvořák na své činy dlouho připravoval, už v listopadu 2015 si po skončení pracovního poměru pořídil zbraň. Později dostal soudní příkaz, aby se vystěhoval z libeňského bytu, kde přestal platit nájemné.Také byl odsouzen k desetiměsíčnímu podmíněnému trestu za vydírání a pomluvu. V červnu 2021 ho pak soud vyrozuměl o konání zasedání, na kterém mu byl tento trest přeměněn na nepodmíněné odnětí svobody. Proto se Dvořák podle obžaloby rozhodl pomstít všem, kteří mu podle něj způsobili příkoří.

Muž v úterý 29. června zaútočil na úřadu práce v Bělehradské ulici v Praze 2, kde postřelil pracovnici. Ta později v nemocnici zemřela.
Muž na útěku dopaden. Poleptal exkolegyni, zranil policistu a zabil úřednici

Doživotní trest si v Česku odpykávají čtyři desítky lidí. V Praze jej soudy uložily například Davidovi Virgulákovi, a to za vraždy tří taxikářů z roku 2014.

Policisté ozbrojeného střelce zadrželi v centru Prahy několik hodin po zavraždění úřednice. Později uvedli, že Dvořák se ke skutku přiznal. U sebe měl pistoli, kterou podle obžaloby upravil tak, aby zvýšil její účinnost. V jeho autě pak policie našla ještě brokovnici vyrobenou z instalatérské trubky.