Pracovníci Záchranné stanice v Bartošovicích nedávno zaznamenali hnízdění druhého páru orlů skalních, které monitorují v rámci projektu Návrat orla skalního do České republiky. 

Nehoda ve Studénce
VIDEO: Řidič nezabrzdil. Renault Twingo z potoka ve Studénce vytáhli hasiči

„Samice Oldřiška zasedla v těchto dnech na snůšku, když vše půjde jak má, tak by se mládě mělo vylíhnout někdy v první polovině druhého květnového týdne,“ sdělují pracovníci stanice.

On-line výuka v Hladkých Životicích
Online škola v Hladkých Životicích

Zároveň doufají, že tento orlí pár – samice Oldřiška a samec Wabi - nebudou mít takovou smůlu jako v loňském roce, kdy při hnízdění o mládě přišli. Při velmi silné bouřce, mládě ve stáří okolo 25 dní smetla z hnízda vichřice.

Podle pracovníků stanice muselo jít o zcela extrémní poryv větru, který v lokalitě vyvrátil i staleté, mohutné a zdravé jedle.

Radost v případě orlů skalních je dvojnásobná, neboť před necelým měsíce, pravděpodobně v pátek 13. března měla snůšku orlice Tonička.

„Je to zhruba o čtrnáct dní dříve než je u karpatské populace orlů skalních obvyklé, nicméně vzhledem k charakteru a průběhu zimy nic úplně mimořádného,“ upozorňují novojičínští ochránci přírody, kteří stanici v Bartošovicích provozují. 

UFO v Kroměříži, 10. dubna 2020
Létalo nad Kroměřížskem UFO? Co si myslíte vy, podívejte se na VIDEO

Za mimořádný naopak považují příběh orlice Toničky, která byla v rámci projektu Návrat orla skalního do České republiky vypuštěná srpnu 2011. O tři roky později, v březnu byla orlice nalezena v Hukovicích, v režijní honitbě Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

V těle měla nejméně jedenáct broků, její uzdravování trvalo až do srpna 2018.

„Teprve tehdy jsme usoudili, že ji můžeme vypustit do volné přírody a následně jsme pozorně monitorovali díky vysílačce její pohyb. V téměř devíti letech tak má možnost poprvé hnízdit. Jejím partnerem je zhruba čtyřletý samec, kterému jsme zatím nedali jméno,“ doplňují pracovníci stanice s tím, že hnízdní teritorium se nachází v relativně klidné lokalitě, hnízdo je umístěné na jedli velmi dobře skryté.

„V zásadě se nedá fotografovat nebo jinak sledovat,“ vysvětlují ochránci přírody, proč jsou schopni pořídit záběr místa pouze z velké dálky.