„Jak vidíte, není nutné vítat zboží na letišti a nemusíte mít žádnou klauzuli o jedné Číně v partnerských smlouvách, abyste mohli s Čínou obchodovat,“ poznamenal Hřib. Ten koncem minulého týdne upozornil, že pracovníci zdravotnických a sociálních služeb během několika dnů vyčerpají zásobu 158 tisíc kusů ochranných prostředků, které dosud doručilo hlavnímu městu ministerstvo zdravotnictví.

Infikovaných osmdesátníků a starších pacientů je v České republice už téměř osm desítek.
Koronavirus v Česku: Kde je nejvíc nakažených ve věku nad šedesát let?

Primátorův náměstek Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN) avizoval, že další zásilka až milionu objednaných respirátorů třídy 2 by měla do metropole ze zahraničí doputovat 7. dubna.

„Není ale možné s čímkoliv na sto procent předem počítat, protože situace na celém světě se může vyvíjet různě. Měli jsme například domluvenou objednávku z Turecka, které ale posléze zakázalo vývoz těchto prostředků. Pozitivní je momentální pokles ceny. Zatímco za respirátor ze zásilky doručené o minulém víkendu jsme zaplatili 90 korun bez DPH, u té očekávané je jednotková cena 68 korun bez DPH,“ sdělil Hlubuček.

Filtry z nanovláken

Pražská koalice, která kritizuje „státní“ zásobování ochranným materiálem jako málo předvídatelné a nejisté, si hodně slibuje také od filtrů z nanovláken, které vyvinula Technická univerzita v Liberci. Magistrát jich v pondělí obdržel první stovku. „Filtry se vkládají do látkových roušek a jeden kus stojí necelých pět korun. Účinnost takové ochrany je přitom velmi vysoká – na úrovni mezi respirátorem třídy 2 a 3. Brzy by mělo být možné vyrábět tisíce až desítky tisíc těchto filtrů denně,“ uvedl Hlubuček, podle kterého bude díky tomu možné rozdat tyto české produkty „všem Pražanům“ v řádu týdnů.

Vláda nařídila kvůli koronaviru povinné nošení roušek.
Desatero k povinnému nošení roušek: Kde si ji lze sundat, za co hrozí pokuta

„Snažíme se diverzifikovat zdroje ochranných pomůcek a využít při tom český potenciál. Preferujeme tuzemské výrobky. Nikdo z nás navíc neví, co Čína za ty velké obchody se státem dostala slíbeno a kolik toho ještě musí být dle dohody do Česka dodáno,“ prohlásil Hlubuček.

Primátor Hřib také poděkoval Pražanům za to, že respektují nařízení vlády i města – především o zakrývání úst i nosu a dostatečném odstupu mezi lidmi. Denní množství nových potvrzených případů koronaviru v Praze, kterých bylo naposledy 35, podle Hřiba naznačuje, že jsou lidé disciplinovaní a že opatření fungují.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník