Divizní Šumperk povede od letoška nově jako hlavní trenér Zdeněk Opravil. Zkušený matador, jenž coby aktivní fotbalista prošel ligovými kluby Olomouce a Českých Budějovic, již dříve v týmu působil coby asistent, svou stopu pak zanechal i jako kouč u mládeže.

Kromě změny na lavičce oznámil loni čtrnáctý celek soutěže i nový hrací čas domácích zápasů, Šumperk navíc opustila jeho dosavadní opora a nejlepší střelec Filip Rozsíval.

Jak hodnotíte letošní přípravu na divizi?

Určitě pozitivně, kluci vědí, co chceme letos hrát a myslím si, že všichni přistupovali k tréninkovým jednotkám velmi poctivě.

Radoslav Kováč.
Kováč nastoupil k zápasu za Loučnou. Pomohl k diváckému rekordu

Přípravné zápasy jste hráli na tři hroty, máte v plánu praktikovat tento systém i v soutěži s příslibem vyšší produktivity? Loni měl Šumperk se střílením gólů mnohdy problémy.

Sledoval jsem na jaře závěrečné domácí zápasy a kluci se těžko dostávali do střeleckých pozic. Myslím si, že bychom proto měli chodit ve větším počtu do vápna a být více důrazní.

Od nové sezóny budete postrádat Filipa Rozsívala, klíčového hráče z předchozích ročníků, s nímž se ale klub pro letošek rozloučil, proč?

Filip je každopádně výborný fotbalista, ale trochu měl potíže s tréninkovou morálkou, na které si jako trenér zakládám. Navíc měl i jiné nabídky, proto jsme se rozhodli, že mu nebudeme bránit v odchodu. Chceme preferovat hlavně místní hráče.

Jaké máte cíle pro letošek v divizi?

Nechci říkat, že se chceme zachránit. Rád bych hrál ve vyšších patrech tabulky. Pokud to bude páté šesté místo, budu spokojený. K tomu produkovat útočný fotbal pro oko diváka. Prostě když dostaneme dva góly, tak čtyři musíme dát (úsměv). Taky bychom rádi přilákali daleko více fanoušků na stadión, šumperský fotbal si rozhodně zaslouží větší diváckou podporu.

Na kterého soupeře se v letošní divizi nejvíce těšíte?

Jsem zvědavý především na protivníky, které neznáme, tedy na nováčky divize.

Jeden vás čeká hned v úvodním kole, Všechovice (v neděli od 17 hodin, pozn. red.), co čekat od tohoto utkání?

Takové zápasy jsou pokaždé zrádné. Mužstva, která postoupí, jsou vždy plná nováčkovského elánu a nadšení, nebude to nic jednoduchého. Byl jsem se na ně podívat v závěru minulé sezóny, když hráli ve Velkých Losinách, měli zkušený mančaft, který chtěl hrát fotbal, což by nám zase na druhou stranu mohlo vyhovovat.

Jak hodnotíte šumperský mládežnický fotbal, který se v poslední době může chlubit řadou úspěchů, to je asi dobrý příslib do budoucna?

Nejdříve musím říct, že práce s dětmi je nesmírně náročná, ale když se potom z dorostu prosadí naši hráči do mužů, nebo i někam výš, je to jenom dobře. Pokud to shrnu jednou větou, věřím, že v mládeži jdeme momentálně správným směrem.

Fotbalisté Šumperku (ve žlutém). Ilustrační foto
Fotbalový Šumperk jde na nováčka v odpoledním čase