Po nedávném ukončení nižších soutěží zůstalo v platnosti pořadí z podzimu, navíc bez postupů či sestupů.

Kluby tak s velkým předstihem již mohou myslet na následující ročník. Šumperský trenér Zdeněk Opravil by rád udržel pohromadě stávající kádr.

Jak jste přijal zprávu o ukončení letošní fotbalové sezóny?

Ani jsem nebyl moc překvapený, protože už od začátku jsem předpokládal, že soutěže za současné situace nezačnou. A je to rozumné řešení, nás fotbal neživí, jsme amatéři a zdraví všech je v tuto chvíli na prvním místě.

Každopádně ale vzala za své zimní příprava.

Tohle mě mrzí, že naše dosavadní snažení přišlo vlastně vniveč. Kluci opravdu poctivě makali, bylo vidět, jak moc chtějí a těší se na jaro, abychom zlepšili své postavení v soutěži. Nyní se všichni připravují individuálně a nezbývá nám nic jiného, než vyhlížet datum, kdy se budeme moci zase společně vrátit na trávník.

Jak hodnotíte po sportovní stránce neúplnou sezónu?

Rozhodně jsem čekal, že na tom budeme lépe. Ale měli jsme problém se střílením gólů, vázla nám i obranná činnost, byly tam chyby. Některé zápasy se nám povedly, jiné byly horší. Před sezónou jsme udělali pár změn v kádru, chtěli hrát atraktivní útočný fotbal s důrazem do brány. Kluci měli snahu, ale podzim byl příliš krátký čas na to, abychom vše vypilovali podle našich představ. Hodně jsme tak spoléhali na jaro, ale bohužel…

Jaká je nyní situace v Šumperku? Proběhla třeba klubová schůze, co vlastně bude v nadcházejících dnech a týdnech?

Zatím se vedení nesešlo a necháváme tomu zcela volný průběh. Jak jsem uvedl, hráči mají individuální plán a věřím, že jej dodržují, aby potom byli dobře připravení. Každopádně až se zase sejdeme, budeme mít dost času odstranit případné nedostatky při společných trénincích.

Jak se taková pauza může na hráčích projevit? Vypadnout na dlouho ze zápasového rytmu i společné přípravy může být problém.

O fyzičku nemám strach. Kluci se udržují v kondici běháním a posilováním. Možná trochu půjde dolů ta herní praxe s míčem. Navíc určitě je lepší trénovat v kolektivu než každý sám. Zase však věřím, že hráči pak budou po tak dlouhé pauze správně nažhavení na fotbal.

S hráči jste asi v kontaktu přes sociální média.

Samozřejmě, píšeme si přes facebook. Každému jsem osobně i volal, abych vůbec zjistil, jak to sami vidí v příští sezóně a těší mě, že všichni chtějí pokračovat.

Takže žádné odchody Šumperk neplánuje.

Zatím ne. Všichni mají zájem tady zůstat. A uvidíme, jestli se nám podaří ještě někoho přivést.

Jak to vypadá s posilami Tomanem, Sittou, Lavrovičem, Sadilem či Zedníčkem, kteří nastoupili v přípravě, ale v mistrovské soutěži je nakonec Šumperk nemohl využít?

Zájem je z obou stran, ale znovu to bude o jednání s jejich mateřskými kluby.

Jak vnímáte rozhodnutí svazu ponechat výsledky z podzimu bez možnosti postupů a sestupů. Je to spravedlivé?

Pro kluby, které měly postupové ambice, musí být letošní ukončená sezóna bezesporu zklamáním. Naopak v týmech na hraně sestupu jsou asi rádi. Ale zkrátka nastala taková situace a myslím si, že všichni napříč zrušenými soutěžemi tohle rozhodnutí chápou.

Jak trávíte čas v karanténě?

Doma s rodinou. Nyní tak trochu doháním ten čas, který jsem předtím věnoval především fotbalu. Navíc jsem si dříve prošel vážnými zdravotními problémy, takže mám ze současné koronavirové krize opravdu strach a snažím se poctivě dodržovat současná opatření.

Ale určitě nesedíte jenom doma.

Určitě ne, naštěstí je krásné počasí, takže hodně teď jezdíme na kole a s dětmi (obě se věnují fotbalu – pozn. aut.) si chodím zakopat na zahradu. Zkrátka podle možností pořád něco vymýšlíme.