Do krajského přeboru klub založený v roce 1949 nakoukl v sezoně 2009/2010, hned ale sestoupil zpět o úroveň níže. Že by si podobnou epizodu zkusili v Bělotíně zopakovat? Před sezonou to tak rozhodně nevypadalo. „Nečekali jsme to. Přišli jsme o dva nejlepší hráče,“ přiznává trenér Jan Březík.

Sokol opustil zkušený Zdeněk Merta i útočník Edvard Vasiljev, který zamířil do třetiligové Kroměříže.

„Přišli osmnáctiletí kluci z Hranic a zrušilo se béčko, tak jsme to doplnili klukama, co hráli okresní přebor,“ nastínil Jan Březík.

Z divizního SK Hranice tak do Bělotína díky spolupráci obou klubů zamířili Vojtěch Šustal a Radim Adamčík. A oba se okamžitě stali důležitými členy základní sestavy.

Bělotín v devíti utkáních osmkrát zvítězil, jednou (hned v prvním kole) po penaltách. Soutěž tak vede o bod před rezervou Nových Sadů a béčkem olomoucké Holice. Sokol má navíc zápas k dobru.

„Co se týče předvedené hry, tak tam ale určitě byly kvalitnější týmy. Béčka HFK Olomouc a Nových Sadů byly herně lepší než my,“ uznává bělotínský kouč.

Ilustrační foto
Vyberte GÓL PODZIMU! Desítka akcí krajského přeboru bojuje o titul

NEKŘÁPALI JSME TO

Jenže výsledky hovoří ve prospěch jeho týmu, fotbal se nehraje na krásu.

„Musím říct, že kluci strašně moc chtěli. Vydrželi makat devadesát minut, kolikrát jsme to zlomili i se štěstím. Dokázali jsme otáčet zápasy, protože první poločas jsme se většinou trošku trápili. Taky jsme se ale snažili jako jedni z mála hrát fotbal, nekřápali jsme to,“ libuje si Jan Březík.

A to Bělotínu chyběl typický střelec typu Lukáše Kovaříka z konkurenčního Lipníku nad Bečvou, který v devíti duelech nasázel v 1. A třídě patnáct gólů a jasně kraluje kanonýrům.

„Musíme se v zimě připravit dobře hlavně po fyzické stránce, protože těžko budou kluci, kteří vyrostli v Bělotíně bez taktických základů, mohou konkurovat hráčům, co vyrůstali v Prostějově nebo Olomouci. Taky bychom chtěli přivést nějakého útočníka, protože tam jsme měli největší slabinu,“ uvědomuje si lodivod Bělotína.

Případné řešení otázky postupu do krajského přeboru je každopádně ještě daleko. A v Bělotíně si to dobře uvědomují. „Určitě chceme hrát do třetího místa. Uvědomujeme si, že Nové Sady a Holice jsou fotbalově někde jinde, navíc je máme venku,“ zůstává Jan Březík nohama na zemi.

S přípravou by Bělotín chtěl začít 19. ledna na umělé trávě v Hranicích, kde by se měly odehrát i první dohrávky podzimní části soutěže. Úvodní duel by Sokol mohl hrát 6. března s Beňovem.

Tým Dukly Hranice v sezoně 2020/2021
Šestnáctigólový výprask i bývalý účastník třetí ligy. Okresní soutěž nenudí

ZKLAMÁNÍ V OPATOVICÍCH

Na opačném pólu tabulky 1. A třídy, skupiny B se krčí Opatovice a Plumlov. Opatovický Sokol se přitom před sezonou rozhodl nepřihlásit krajský přebor.

„Doba není dobrá, nesehnali jsme posily, někdo nám odešel. Chceme hlavně na domácím hřišti uspokojit diváky. Krajský přebor se s odchovanci moc hrát nedá,“ vysvětloval v létě předseda TJ Sokol Opatovice Jan Bartošík. „Třeba si postup zpátky vybojujeme v nové sezoně,“ dodal.

Zatím ale Opatovice z deseti utkání získaly jen šest bodů za dvě výhry a jsou předposlední.

Radim Žingor
Ústí pauza nepotopí. Jsme rodinný klub, říká Radim Žingor

TOP KANONÝŘI

15 – Lukáš Kovařík (Lipník n. B.)

10 – David Preisler (Kostelec n. H.)

9 – Filip Halouzka (Čechovice)

8 – Erik Němec (HFK Olomouc B)

TOP ZLÍ MUŽI

7 ŽK – Daniel Lýsek (Kojetín)

6 ŽK – Radek Štěpánek (Určice), Adam Dlouhý (Slavonín), Tomáš Kytlica, Jakub Hrabal (Beňov)

5 ŽK + 1 ČK – Tomáš Jura (Kojetín)

4 ŽK + 1 ČK – Martin Václavíček (Beňov)


Načítám tabulku ...