Jednoduše se dá shrnout, že vše zůstalo při starém. Suverénní Slavia, klopýtající pseudo-pronásledovatelé Sparta a Plzeň, fantastický Jablonec a zbytek pole.

Sigma také zůstala u stereotypu z posledních kol, opět vedla, opět nevyhrála. Nicméně je nutné říct, že zahrála na hřišti sebevědomé mistrovské Slavie velmi dobrý zápas.

Působili jsme velmi agresivním a kompaktním dojmem. Vysokým presinkem jsme dostávali Slavii pod tlak a vyústilo z něj vedení, o které jsme přišli naivními chybami ve vlastním pokutovém území a následnými penaltami.

Z mého pohledu je zarážející, že u první penalty zůstalo bez většího povšimnutí hraní rukou útočícího hráče.

Nemá cenu brečet, Olomouc se zachovala chlapsky a neremcala, ale čtyři rozhodčí na hřišti a pár dalších v autokaru u stadionu by si rozhodně takového přestupku měli všimnout. Že nebyl dostupný záběr neberu.

Z toho, co jsem viděl já v televizním přenosu to byla jasná ruka, Kuchta z ní vytěžil výhodu. Mělo se pískat ale proti Slavii. Tečka.

Zkušený levý obránce Vitali Trubila zakončil svoji bohatou hráčskou kariéru v týmu FC Slutsk.
Hrál ve Zlíně i Slavii. Po sezoně ukončil kariéru, nyní Trubila žije v Moskvě

Překvapilo mě i to, že kolem situace nebyl větší humbuk. Stát se to při vyrovnané tabulce, věřím, že by bylo daleko víc živo. Slavia je ale takový válec, že ligu má dávno v kapse. Tak možná proto vlastně ani nikdo neprotestuje.

Ještě jedna věci mi na VARu vadí. Vyrábí nám z rozhodčích alibistické loutky. Přitom od hlavního, který bere za jeden zápas odměnu 25 tisíc korun prostě čekáte adekvátní profesionální výkon. Takový, že bude utkání opravdu řídit a bude mít sebevědomí udělat rozhodnutí. Ne, že bude alibisticky čekat, až co mu pošeptá VAR.

Můj dojem je, že se do ligy dostávají až příliš rychle a takové rychlokvašky jsou pak muži bez respektu. V dřívější generaci jsem zažil Pavlína Jirků, Pučka a jiné arbitry. Ti si s hráči dovedli jinak poradit.

Že si pak hráli s pověstným nakloněním roviny víc než je zdrávo a někdy vás taky zařezali jako králíka, to už je samozřejmě špatně. Taková byla doba. Pískat ale uměli.

Ještě se zastavím u zápasů dvou klubů, které by měly díky rozpočtu čnít nad ostatní a prohánět Slavii – u Sparty a u Plzně.

Sparta mě ústy trenéra Kotala obrovsky zklamala ve své filosofii. Celou přípravu trénovala nové rozestavení a do utkání pak nastoupila v jiném a to z důvodu, že se přizpůsobili jakým stylem hraje Baník.

Tímto trenér Kotal (mimochodem dle mě velký fotbalový odborník) popřel identitu sparťanské značky a víru ve vlastní sílu a schopnosti. Přesně tak to vypadalo i na hřišti. Sparta nepředvedla zhola nic a odvezla jen bezbrankovou remízu.

Plzeň si naopak v Příbrami vypracovala spoustu šancí a může žehrat na jejich neproměňování včetně penalty.

Upřímně ale cítím, že experiment s trenérem Guľou nefunguje. Nadešel dle mě nejvyšší čas na změnu ve jménu záchrany šance na pohárovou Evropu.

Sporná situace před první penaltou pro Slavii. Zahrál Jan Kuchta opravdu rukou?
Penalta pro Slavii po ruce? Pískat se prý dala, VAR neměl jasný záběr

Guľa je jistě výborný trenér, sám jsem před lety byl na jeho přednášce a zaujal mě svými myšlenkami a rétorikou, ale občas si i dobré věci musí rozpojit. A to je tento případ Plzně. Čím dřív tím lépe.

Na závěr mi nezbývá než politovat mého kamaráda Radima Kučeru. Výprask jeho Teplic od Jablonce byl extrémní. Klobouk dolů před trenérem Petrem Radou a jeho jabloneckou družinou. Na těžkém terénu hráli Severočeši úchvatný fotbal a zcela zaslouženě vyhráli vysokým rozdílem.

Tak jsem zvědavý jaký reparát složí týmy v příštím kole. Budu se těšit zase za týden.

Autor: David Kobylík

Fotbalové střípky Davida KobylíkaZdroj: DENÍK


Načítám výsledky ...

Načítám tabulku ...