„Nevyberete si, s kým budete začínat. Když to bude s Pardubicemi nebo se Spartou, tak tam budou jiné tlaky a nároky. Ale není to jen Sparta, máme těžké další tři zápasy, takže začátek jednoduchý určitě nebude. Na druhou stranu se s těmi týmy musíte někdy potkat, takže spoléhám na to, že kluci budou dobře nastaveni, schopni přenést energii na hřiště a utkání zvládnou výsledkově,“ řekl trenér Václav Jílek.

Sparta posílila v zimě o zajímavé hráče. Tým okolo kouče Briana Priskeho přivedl zahraniční fotbalisty, kteří nejsou prověřeni českou ligou – Dimitrije Kamenoviče (Lazio), Kaan Kairinena (Lilleström), Qazima Laciho (Ajaccio) a Awera Mabila (Cádiz).

Třetí tým tabulky má za sebou rovněž vydařenou přípravu. Dokázal porazit Žilinu, Stuttgart a v generálce také Norimberk. Padl pouze se Salzburgem.

„V přípravě je prověřily dobré týmy. Sparta bude konsolidovanější, možná hladovější, ale na druhou stranu to nejsou věci, ve kterých by nás měla převyšovat. Pro nás je to velká výzva, velký zápas a z týmu cítím připravenost,“ hlásí odhodlaně Jílek.

SK Sigma Olomouc na soustředění v Turecku proti Rapidu Bukurešť.
Podívejte se: Jak by mohla vypadat jedenáctka Sigmy proti Spartě?

To Sigma zapsala pouze jednu výhru proti Rapidu Bukurešť, remizovala se Zlínem a v generálce s Kisvárdou, naopak nestačila na Cracovii.

Také posil je na Hané méně. Jakub Přichystal a host právě ze Sparty Jan Fortelný, který tak po dohodě klubů nebude moci v sobotu nastoupit.

Oba týmy jsou v tabulce hned za sebou a půjde o souboj čtvrtého se třetím. Rozdíl mezi nimi je ale osmibodový. Na podzim si Sparta doma se Sigmou poradila v pohodě 2:0 po brankách Karabce a Höjera. K tomu ještě Juliš nedal penaltu.

Sigma ale na utkání nevzpomíná v nejlepším. Zranil se jí na Letné brankář Matúš Macík, který je doteď mimo, navíc v něm nevystřelila na bránu a nekopala ani jeden roh.

Daleko lepší vzpomínky má tým Václava Jílka na poslední měření sil v Olomouci. V dubnu loňského roku seděl ještě na lavičce Sparty Pavel Vrba a po brzkých brankách Breiteho a Beneše Sigma zvítězila 2:0. Tehdy do hlediště dorazilo přes devět tisíc diváků. 

Předsezonní tisková konference Sigmy. Zleva Václav Jílek, Ladislav Minář a Radim Breite.
Minář: Ekonomicky na tom nejsme super. Chytil by za osm milionů nikam nešel

Klub otevřel i tentokrát severní tribunu, je otázka, kolik fanoušků přijde.

„Asi bude zima a počasí není ideální, ale věřím, že lidi zahřejeme naší hrou a vítězstvím,“ hlásí Mojmír Chytil, který proti Spartě vstřelil svůj první ligový gól.

V poslední době se Olomouckým doma na Spartu daří. Z posledních pěti konfrontací hned čtyři vyhrála. Padla pouze v roce 2021 2:3.

„Před sezonou vzali nového trenéra, adaptace na nový herní způsob a nároky trvala. Měli svoje problémy, ale v závěru podzimu jim vyhovoval přechod na trojkovou formaci. Vyhrávali a tři body získali také v Plzni,“ říkal Václav Jílek.

O pikantní zápas pak půjde pro Kryštofa Daňka, který se poprvé objeví na Andrově stadionu po svém letním odchodu ze Sigmy.

SK Sigma Olomouc - FC Trinity Zlín, Václav Jílek
Kouč Jílek: Chytil je dobře nastavený. Chceme pozici udržet, ale jsme obezřetní