Už nejsem hráčem Barcelony, vzkázal včera Lionel Messi slovutnému klubu, katalánské perle. „Je to smutný, sebezničující a absurdní konec spojení Barcelony a Messiho. Vztah, který se zdál být věčný a nezničitelný, skončí,“ napsal trefně italský list Gazzetta dello Sport.

Lionel Messi s dresem Chicaga Bulls.
Messi rozpoutal šílenství. Fanoušci se pustili do vtipných fotomontáží

Ano, chystá se nejemotivnější přestup v dějinách. Proč? Zaprvé: Dres změní nejlepší hráč historie. Pelé, Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane, Josef Bican prominou. „Messi je hráč vlastní kategorie. Podle mě se nikdo jako on už neobjeví,“ řekl anglický gentleman David Beckham.

„Má schopnost praktikovat magii, jinak to nazvat neumím,“ doplnil ho slavný španělský záložník Andrés Iniesta, jenž s Messim působil v Barceloně patnáct roků. „Je to nejbrilantnější hráč všech dob. S velkým náskokem,“ přidal Ronald Koeman, nový kouč Barcelony.

Anketa: Jaké mají malí fotbalisté idoly? Milují Messiho?

Michal Bíza (šéftrenér mládeže Hodonína)
Dělal jsem průzkum a z dvaceti odpovědí jen dva kluci dali na první místo Messiho. Stejně dopadl i Ronaldo. Tito dva suverénně vedou u nejmenších dětí. Ale starší, kteří sledují zápasy Ligy mistrů, mají větší přehled. I proto jsou teď u nás za oblíbence borci z Bayernu, Neymar, Mbappé nebo De Bruyne. Jinak u děvčat je oblíbená Stašková z Juventusu, hlas dostal i Dočkal nebo mutěnický rodák Trávník

Jiří Tyl (trenér mládeže FK Teplice)
Messi a Ronaldo jsou stále dětskými vzory, o tom není pochyb. I když trochu stárnou. Vidím, že nosí jejich dresy, mluví o nich. Na nedávném soustředění jsme dětem dávali jako ceny knihy o těchto dvou hvězdách. Měly velkou radost. Ale mají i jiné fotbalové vzory, třeba Mbappého a Neymara. Myslím, že na to má vliv i aktuální vývoj, zápasy, které se hrají. A také fakt, jaké týmy si vybírají na playstationu.

Filip Picka (trenér FC Hradec U10)
Je digitální doba a kluci potřebují mít své hvězdy, své ikony, k nimž můžou vzhlížet. Pokud se zeptáte dětí, jestli je lepší Ronaldo, nebo Messi, vyvoláte nekonečnou debatu. Musím říct, že kluci začali vnímat detaily. Když jsem se zeptal před pár lety, dostal jsem odpověď: „Dobrý.“ Dnes vám popíšou jeho silné stránky. Například Messi: Umí rychle vést míč, dokáže obejít dva až tři hráče… Děti jsou velice pozorné.

Zadruhé: Messi je v Barceloně od třinácti let (dnes mu je 33). On je Pan Barca, symbol, ikona. U něj toto slovo platí, byť je jinak nadužívané.

Fotbalisté Plzně během předkola Ligy mistrů
Krach Plzně: Nyní má nůž na krku, kvůli Evropě ji čeká duel "kdo s koho"

V tom je rozdíl oproti Cristianu Ronaldovi. Byť Portugalec není žádný velký fluktuant, vystřídal v profesionální kariéře už čtyři kluby. To je rozdíl.

Zatřetí: Prťavý Argentinec odchází ve chvíli, kdy není za zenitem. Ne jako proslulý Brazilec Pelé, který v roce 1975 odešel ze Santosu do New Yorku Cosmos víceméně na fotbalový vejminek.

Pán trofejí a jeho síň slávyZdroj: Deník

To Messi (podle všeho) míří do Manchesteru City, aby znovu vyhrál Ligu mistrů, aby urval další Zlatý míč, aby přesvědčil svět, že není nadpozemský jen v barvách Barcelony.

Fotbalista Barcelony Lionel Messi.
Debakl byl poslední kapka? Messi oznámil Barceloně, že chce pryč

Zvládne to? Proč ne, je jedinečný. Respektovaný anglický magazín FourFourTwo ho zvolil za nejlepšího hráče posledního čtvrtstoletí s vysvětlením: „Je to král.“

Panovník prostě jen změní barvy, kouzla zůstanou.