Čtvrtfinálovou odvetu Evropské ligy si budou oba pamatovat velice dlouho. AS Řím bojoval v odvetě proti holandskému Ajaxu o postup mezi čtyři nejlepší týmy a po nepříznivém průběhu utkání nutně potřeboval vstřelit uklidňující trefu na 1:1. Mladý italský talent si zřejmě uvědomil, že Džekovi dluží malé poděkování.

V sedmdesáté minutě si ve vápně nachystal míč na levačku a za pomocí lehké teče jej naservíroval přesně na kopačku bývalého útočníka českých Teplic. Ten potvrdil instinkt zabijáka a svým gólem zařídil Italům účast v semifinále prestižní soutěže.

„Teď jsme vyrovnaní,“ vtipkoval po zápase bosenský forvard. „Jsem za něj velmi šťastný, popasoval se s tím na výbornou a zasloužil si to,“ líčil na adresu mladého Calafioriho.

Francouzský fotbalista ve službách Barcelony Antoine Griezmann
Neuvěřitelný "hattrick" hvězdného fotbalisty. Třetí dítě, stejné datum narození

„Každý kluk, který zde vyrostl s vášní pro AS, sní o tom, že se jednoho dne dostane až sem,“ nadšeně líčil mladý hrdina. Ten zaskočil za vykartovaného Brazilce Bruna Perese a zvládl to náramně. „Odvedl skvělou práci, je pro nás velice důležitý,“ pochvaloval si jeho služby hlavní trenér Říma Paulo Fonseca.

Vraťme se však na úplný začátek. Psal se říjen roku 2018 a tehdy šestnáctiletý obránce nastupoval do utkání mládežnické Ligy mistrů proti plzeňské Viktorii. Ve dvaaosmdesáté minutě se stal obětí nepříjemného zákroku záložníka Václava Svobody, který mu doslova roztrhl pravé koleno na kusy.

První diagnóza byla strašlivá. Calafiorimu praskly všechny vazy v koleni, spolu s nimi to odnesl meniskus a kloubní pouzdro. Zdálo se, že vycházející hvězdička italského fotbalu definitivně pohasla. „Takové zranění bych pochopil, kdyby utrpěl motorkář po nepříjemné nehodě, ale fotbalista? Téměř nemožné,“ prohlásil jeden z doktorů.

V ten stejný večer nastupovaly také první týmy Giallorossi a Viktorie Plzeň. Na Olympijském stadionu v Římě se blýskl hattrickem kanonýr Edin Džeko (duel skončil 5:0) a svou oslavu věnoval právě zraněnému mladíkovi. Běžel ke střídačce svého týmu, chopil dres Calafioriho a zapózoval s ním před všemi diváky.

„Forza Riccardo!“ dodal. Jen důkaz toho, jak dobře si lidé v klubu uvědomovali jeho nevšední talent.

Třikrát větší koleno

Nikdo mu nevěřil. Byl odepsán. Jenže jeho touha se dostat zpět na vrchol byla natolik silná, že se rozhodl bojovat. Absolvoval klíčovou operaci ve Spojených státech a započala dlouhá cesta zpět na hřiště.

Uběhlo 347 dní a Calafiori se po všech rehabilitacích a cvičeních vrátil tak, jak slíbil. „Tato cesta byla rozhodně nejtěžším obdobím, kterému jsem kdy čelil. Měl jsem jedno koleno třikrát větší než to druhé,“ prozradil pro klubovou televizi.

Autor prvního reprezentačního gólu Jindřich Valášek (sedí první zprava) s týmem libeňského Meteoru v roce 1916
Pátrání v historii. Češi slavili první gól před 115 lety, dal ho truhlář

Zapracovával se pomalu do prvního týmu a patřil mezi stavební pilíře římské rezervy. Za jeden jediný ročník po zranění dokázal oslovit světové značky. V létě 2020 o jeho služby žádal Manchester United, Paříž nebo Juventus.

Kdepak. Jejich nadějě rychle zmrazilo vedení Giallorossi. „Cala je mladý hráč s jedinečným talentem. Věříme, že bude mít skvělou budoucnost v našem klubu,“ pronesl prezident Dan Friedkin. Jenže jako by nebylo všem zlým dnům konec. Nová sezona, nové trable.

V letošním ročníku toho na hřišti moc nestihl, spíše, než se svými spoluhráči bojoval s koronavirem a když už se dokázal vrátit v plné síle, tak jej zpátky na marodku poslalo svalové zranění.

Teprve před měsícem se zapojil do plného tréninku a jeho první zkouška nebyla vůbec snadná. V úvodním čtvrtfinále v Amsterdamu obstál. Odehrál 66 minut a odvedl solidní práci. Test číslo dva? Odvetné utkání doma v Římě. Výsledek? Asistence u vítězného gólu a dávné splacení dluhu u bosenského ostrostřelce.

Suma sumárum, Calafiori je zpět!

Fanoušci římského AS dodnes oplakávají smutné odchody hrdinů Francesca Tottiho a Daniele De Rossiho. Chybí nový hrdina. Calafiori? Příběh mladého obránce nyní hltají plnými doušky a věří v jeho obrovský potenciál.