Zkušený jednatřicetiletý záložník věří, že fotbalisté Slovácka oplatí Slovanu sobotní domácí porážku ve čtvrteční odvetě, kdy je pod Ještědem na programu osmifinále MOL Cupu.

Václav Jemelka
Jemelka si oddechl: Bylo to o fous. Naštěstí gól neuznali

„Je to jiná soutěž, asi bude také jiná sestava. Přijde nový trenér, který dá mužstvu nový impulz. Zápas bude diametrálně odlišný od toho ligového,“ myslí si odchovanec Sokola Libiš.

Bývalý hráč Příbrami, Karviné nebo Senice soupeře při losu neřešil, více ho zajímalo dějiště zápasu. Ani tentokrát los fotbalistům z Uherského Hradiště nepřál, protože musí jet ven. „Mně bylo celkem jedno, koho dostaneme. Cestování ale není příjemné,“ říká Kalabiška.

Slovácku to navíc proti Liberci dlouhodobě nejde. Severočechy v historii porazilo pouze třikrát. Naposledy před pěti lety. „Bude potřeba nepříznivou bilanci zlomit. Snad postoupíme,“ doufá vysoký krajní záložník či obránce.

Moravané se musí v pohárovém střetnutí lépe koncentrovat a vyvarovat zbytečných chyb v defenzivě. „I teď jsme dostali gól ze standardní situace, která ani nebyla nijak nebezpečná. Každý ví, že balon půjde buď doprava, nebo doleva za obranu, a přesto si to nepohlídáme,“ kroutí hlavou Kalabiška.

FC Baník Ostrava - FC Viktoria Plzeň. Na snímku trenér Plzně Pavel Vrba
Vrba: Remíza s Příbramí? Ztráta, která mrzí

Slovácko na vedoucí trefu svátečního střelce Nešického nedokázalo odpovědět, doma padlo 0:1 a v tabulce FORTUNA:LIGY zůstalo čtrnácté. Dobrá nálada po výhře v Příbrami je zase fuč.

Kdo čekal rapidní zlepšení, musel být zklamaný. Moravané se dál výsledkově i herně souží. „Ani v Příbrami jsme nepodali dobrý výkon,“ připomíná Kalabiška. „Možná ve druhé půli to mělo nějaké parametry a dali jsme nějaké góly, ale herně to nebylo ono. Nejde nám to. Vždycky dostaneme první branku a sesypeme se. Máme totiž hodně proher za sebou,“ přidává.

Právě laciné branky mladý tým srážejí. „Věřím, že kdybychom dali první gól, spadne to z nás jako v Příbrami,“ pronesl Kalabiška.
Slovácku to nejde. Jarní úspěšné tažení je dávno zapomenuto. S podzimem se do ochozů Městského stadionu Miroslava Valenty vrátily chmury a smutná nálada. Tým nedává gól a ztrácí body. „Nejsme v šestnáctce dost odvážní a důrazní. Vpředu je to špatné,“ nezastírá Kalabiška.

Trenér České fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý odtajnil svou první nominaci na TK na FAČR 3.října.
Šilhavý donominoval do reprezentace šest hráčů, vypadli Zmrhal s Kopicem

Léčit Moravany přišel z Jihlavy kouč Martin Svědík, který ve funkci střídá dočasného trenéra Petra Vlachovského. Pod jeho velením mužstvo ve čtyřech zápasech získalo jenom tři body. „Trenér nám poděkoval. Věří, že se to otočí. Prý na tom herně nejsme nejhůř. Bohužel prohry se načítají,“ mrzí Kalabišku. Nového kouče zažil chvíli v Mladé Boleslavi. Pak ale odešel do Karviné. Se Svědíkem se tak znovu setká až ve Slovácku. „Na mě působil dobře, lidsky. I tréninky měl dobré,“ pochvaluje si zkušený fotbalista.

Na spolupráci s vyhlášeným odborníkem se těší. „Snad nás zvedne,“ přeje si. V Uherském Hradišti se poprvé viděli až po utkání s Libercem. „Hodně dbá na taktiku. Snad to vypilujeme a nebudeme dostávat laciné góly a že přijde útočná nadstavba,“ doufá Kalabiška.

Podle něj může celku z Uherského Hradiště přijít vhod také reprezentační pauza. „Snad se trochu sžijeme s trenérem a budeme mít víc času na to, aby nám vtiskl herní tvář a vysvětlil to, co po nás bude chtít,“ dodává.

Trenér Martin Svědík
Ve Slovácku to bude o tvrdé práci, ví nový trenér Svědík