„Určitě chceme do evropských pohárů,“ potvrdil Souček.

Tenhle sen je moc hezký, jenže v sobotu dostal mírnou trhlinu. Coufal a spol. podlehli v zápase anglické Premier League Chelsea 0:1.

Hvězda Juventusu a jeden z nejlepších fotbalistů světa Cristiano Ronaldo slaví gól proti Atléticu Madrid v osmifinále Ligy mistrů
Konec projektu Superligy: Akcie klubů padají nejvíce od nástupu covidu

Neúspěch je zásadní nedostatek, šlo vlastně o přímý boj o čtvrté místo zaručující postup do nejprestižnějšího poháru. „Zápas s Chelsea bude velmi důležitý,“ řekl ostatně český reprezentant Coufal před duelem.

Po něm musí začít počítat. West Ham nyní ztrácí na čtvrtou Chelsea tři body. Do konce sezony zbývá oběma rivalům odehrát pět zápasů. Navíc se o čtvrté místo nebudou prát pouze sobotní soupeři. Na čekané je slavný Liverpool, Tottenham, jenž propustil kouče Josého Mourinha, i Everton, druhý celek z Liverpoolu.

Ale pozor! Nic není ztracené. Program totiž velmi výrazně mluví pro Kladiváře. Tedy především v porovnání s Chelsea. Zatímco mužstvo kolem Součka už nepotká nikoho ze silné šestky, Blues mají napěchovaný los. Hrají ještě proti Manchesteru City, již (skoro) jistému mistrovi, postaví se také Arsenalu (byť klopýtajícímu) a Leicesteru. Navíc je čekají minimálně dva zápasy v Lize mistrů. V ní se v semifinále porovnají s Realem Madrid. A k tomu finále Anglického poháru. Zkrátka frmol.

Součkova rána a ruka

Ten měli hráči Chelsea i v zápase s West Hamem. Jejich výhra nebyla jednoznačná. K tomu se na ní našly všelijaké mouchy týkající se rozhodčích.

Jde především o situaci ze 36. minuty, kdy Souček z voleje poslal míč na bránu (možná letěl na tyč…), v cestě ho však zastavila ruka kapitána Césara Azpilicuety. Španěl ihned naznačoval, že hrál ramenem, že měl paži u těla. Jenže prostě udělal pohyb směrem k míči. Hlavní sudí Chris Kavanagh se poptal videokolegy a nakonec se přiklonil na stranu Chelsea. Byl to klíčový moment, ke všemu minimálně podezřelý.

Jesse Lingard a Tomáš Souček a jejich radost z gólu do sítě Arsenalu
Souček a Coufal v údivu. West Ham oslavuje potížistu, který hraje jako Messi

Těsně před půlí se trefil německý expres Timo Werner, na což West Ham nezareagoval. Chelsea tak už po osmadvacáté v sezoně (napříč všemi soutěžemi) udržela čisté konto. Zvládla to během třiačtyřiceti utkání, což je obdivuhodný výkon.

V sobotu jí pomohla ještě jedna diskutovaná chvíle. Deset minut před koncem byl vyloučen Fabián Balbuena za to, že po odkopu trefil lýtko Benjamina Chilwella.

Soka vskutku tvrdě přišlápl, přesto se zdál být trest příliš drsný. „Mohu jen říci, že takhle rozhodl někdo, kdo nikdy nehrál fotbal. Kde viděl úmysl trefit nohu? Byla to jasná a zjevná chyba. Šlo o špatné rozhodnutí, v té době jsme byli na vzestupu. Viděli jsme opravdu slabý výkon rozhodčího,“ vztekal se v rozhovoru pro stanici BBC trenér domácích David Moyes.

Platné mu to už (samozřejmě) nic nebylo.