Fotbalový klub Šumperk ve spolupráci s iniciativou Děti dětem uspořádá v úterý 28. září (státní svátek) turnaj přípravek, který nese název po hlavním partnerovi mládežnických výběrů fotbalového klubu - OP papírna Cup 2021.

Mezi účastníky nebudou nechybět ani výběry nejlepších republikových akademií současnosti, například Baníku Ostrava či Sigmy Olomouc.

Klání se odehraje ve dvou věkových kategoriích U11 a U9. V každé se představí 12 týmů.

Všichni se nejprve střetnou ve skupinách po čtyřech týmech a podle umístění se potom rozdělí do bojů o konečné pořadí.

„Podobné modely se nám v minulosti právě u turnajů přípravek osvědčily. Pro děti je atraktivní tím, že pořád mají o co hrát. Po základní fázi turnaje je čekají skupiny podle umístění, ty máme pojmenované jako Zlatá, Stříbrná a Bronzová skupina a Skupina Děti dětem,“ prozradil Bohdan Hecl, jeden z mládežnických trenérů, který se za fotbalový klub podílí na organizaci turnaje.

Dorost Mladých Draků pokračuje ve spanilé jízdě. Doma těsně porazil Havířov
Dorost Mladých Draků v extralize válí, vyhrál už počtvrté v řadě

„Jsme rádi, že k nám zavítá výběr Polonia Nysa, za což je potřeba poděkovat zástupcům města, kteří účast mládežnických týmů v Polsku úspěšného fotbalového klubu z partnerského města domluvili. Ze Slovenska měl dorazit ještě celek Nových Zámků, ale bohužel nám musel na poslední chvíli účast odřeknout, což nás mrzí. Měli jsme snahu přilákat více týmů zpoza hranic, ale bohužel dlouho proti nám hrála i opatření proti šíření covidu. Snad budeme v příštích ročnících úspěšnější,“ přeje si Bohdan Hecl.

Celá akce pak kromě sportovního významu bude mít i charitativní podtext. Partnerem je iniciativa Děti dětem, která dlouhodobě spolupracuje nejen s FK Šumperk.

„Nejen se šumperským fotbalovým klubem spolupracujeme dlouhodobě. Bohužel turnaj se několikrát odkládal, ale jsme rádi, že teď už nic nebrání jeho uspořádání. Kromě samotné sportovní náplně čeká na děti i dospělé zajímavý doprovodný program. Celý výtěžek akce včetně příjmu ze startovného pak bude poukázán Terezce Vepřkové z Kolšova. Její léčba je značně nákladná a mnohé terapie bohužel nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Navíc vyžaduje celodenní soustavnou péči, takže maminka nemůže ani docházet do zaměstnání,“ prozradil Rostislav Vaněk, hlavní osobnost iniciativy Děti dětem.

Ta začátkem září společně s olomouckou Sigmou uspořádala charitativní den pod názvem Pomáhejme společně, jehož součástí byl mládežnický turnaj Sigmund Cup v Řepčíně a charitativní zápas týmu osobností Děti dětem proti týmu Real Top Praha, jenž proběhl přímo na Andrově stadionu. Pro pětici rodin se následně podařilo vybrat téměř 308 tisíc Korun.

Autor: Jaroslav Svoboda