Šumperk letos paběrkuje, nestřílí góly, ovšem ani Mohelnice – byť byla před derby na třetím místě – zatím své fanoušky příliš neuchvátila. Kdo by čekal, že se souboj těchto týmů vymaní ze současné šedi a nudy, je zklamán.

Opět už poněkolikáté příznivci fotbalu odpusťte, ale středeční duel mezi Mohelnicí a Šumperkem měl dlouhé pasáže chodícího fotbalu, kdy ani jeden tým neodehrál jediný tvrdší souboj nebo předvedl překvapivé a fotbalové řešení.

I když: v bojovnosti a nasazení přece jen na body vyhrál Šumperk, ovšem v jeho situaci lze poněkud větší zájem o hru pochopit.

Domácí začali vcelku dobře, dvacet minut měli výraznou převahu, vypracovali si dvě šance, ale pak nadlouho vyklidili své území. Šumperk se oproti předchozím zápasům poněkud zlepšil v držení míče a kombinaci, především ve druhé půli měl územní převahu, ale žádná šance, ale vůbec žádná. Za jedinou lze snad počítat tu z počátku druhé půle, Woitekův centr do vápna ale minul poměrně výrazně Pobucký.

Zápasu chybělo fotbalové koření, góly. Ty dokážou zvednout uvadající hru, ovšem v Mohelnici k tomu měly oba týmy daleko. Ve velké šanci se sice ocitnul v 71. minutě Kulíšek, který z hranice malého vápna volejem napálil míč, ovšem šumperský gólman Martin Kreizl předvedl vpravdě čechovský reflex. A byla to jediná situace, kdy se tleskalo – zda Kulíškovi, nebo Kreizlovi, to je už jedno…

Šumperk navzdory snaze nevystřelil během zápasu ani jednou mezi mohelnické tyče, jeho první a jediná přesná rána znamenala gól.

Němeček fauloval asi tři metry od rohového praporku těsně u brankové čáry, trestňák poslal do vápna Mlynář a šumperský kapitán Lukáš Reichl v neuvěřitelném výskoku hlavou poslal míč do brány tak vehementně, že málem protrhl síť. Zónově bránící domácí byli příliš daleko od sebe a Reichl byl na zakončení zcela sám – jinak, to byl velký rozdíl v bránění vysokých hráčů, Šumperk například mohelnického čahouna Romana Kubu před vápnem bránil osobně.

Radost šumperské lavičky byla tak ohromná, že Tomáš Hruda dostal žlutou kartu za vyběhnutí na hřiště.

A pokud by se měl určit nejlepší hráč na hřišti, Deník by nedal hlas střelci Reichlovi, ale šumperskému gólmanovi Martinu Kreizlovi. Dobře si zorganizoval hru před sebou a byl svým spoluhráčům opravdu oporou. Mladík neudělal za celý zápas jedinou chybu. Pro šumperské funkcionáře možná věc k zamyšlení, proč tenhle borec hostuje jinde…

„Dnes se mi bude zápas hodnotit dobře, do této chvíle jsme v letošní sezoně neměli štěstí. Odehráli jsme zatím šest utkání a většinou to skončilo bez branek nebo jsme smolně prohráli. Proti Mohelnici to byl remízový zápas, ale štěstí se tentokrát přiklonilo na naši stranu," prozradil krátce po závěrečném hvizdu spokojený trenér Šumperku Petr Mrázek.

„Příliš mnoho šancí tento duel nenabídl, většinou oba soupeři hrozili jen ze standardek. Domácí nás nepřehrávali, i když na druhou stranu ani my jsme soupeře nijak netlačili, takže opravdu by asi byla spravedlivá remíza. Minule jsme doma dostali chvíli před koncem gól, teď jsme ho dali my, rozhodně jsme všichni šťastní, že se nám podařilo konečně vyhrát," doplnil Mrázek.

Domácí kouč Roman Sedláček zhodnotil zápas velmi osobitě: „To byl hrozný zápas z obou stran, ultradřeváci porazili dřeváky. Ale Šumperk aspoň bojoval, zpotil se, to naši hráči ne. Některé ani nepište do sestavy, na to je škoda tužky. Nechápu, na co čtyřikrát týdně trénujeme. Dostali jsme gól ze standardky, to nemá žádný trenér rád. Náš výkon to byl dnes okresní přebor."

FK Mohelnice – FK SAN-JV Šumperk 0:1 (0:0)

Branka: 90. Reichl. Rozhodčí: Kondler – Běhal, Kašpar. ŽK: Mráček, Fiala, Fišara, Hapal – Kreizl, Kocourek, Hruda. Diváci: 386.
Mohelnice: Mucha – Němeček, Kuba, Fiala (46. Knop), Mráček (56. Kulíšek) – M. Krejčí (21. Vasiljev), T. Krejčí, Fišara, Macák – Kopa, Hapal (74. Olejník). Trenér: Roman Sedláček.
Šumperk: Kreizl – Kocourek, Z. Horák, Reichl, Macek – Hruda (74. Bajger), Woitek, Opravil, Mlynář, L. Horák - Pobucký (79. Gábor). Trenér: Petr Mrázek.