Oba protivníci vstupovali do očekávaného víkendového klání v rozdílném rozpoložení, když hosté dorazili coby druhý celek tabulky, domácím naopak před zápasem patřila předposlední příčka, nakonec se však na úkor favorita mohli zaslouženě radovat ze zisku důležitých tří bodů.

První velkou šanci si pak vypracovali hosté, když aktivní Hegner ve 12. minutě z poloviny hřiště utekl až do šestnáctky, patičkou dal pod sebe na Uvízla, kterému se ale v rozhodující chvíli zamotal míč pod nohama.

Později stál mladý losinský talent u zrodu první gólové akce sobotního derby. Po Hegnerově rohovém kopu propadl míč do skrumáže před bránou, kde se nejlépe z otočky zorientoval Marek Žídek a zajistil lázeňskému týmu vedení.

Maňka: Kluci to zvládli

„Pro nás to byl dost laciný gól, který mě hodně mrzel. Měl jsem strach, aby nás to nepoložilo, ale kluci to zvládli, pokračovali jsme ve své hře a rychle se dokázali vrátit zpět do zápasu," prozradil losinský kouč Roman Maňka.

Jen něco málo přes pět minut totiž stačilo jeho svěřencům k tomu, aby vyrovnali. Tomáš Valenta si krásně navedl míč přes celou šestnáctku na pravou stranu a přesnou ranou nedal Hatalovi šanci – 1:1.

Gól rapotínské fotbalisty viditelně povzbudil, rázem přidali na tempu, začali více kombinovat, další velkou tutovku si však připsali losinští hráči.

Těsně před poločasem si na centr Lineta naběhl Jakub Zatloukal, jehož hlavičku ale parádním zákrokem zlikvidoval gólman Šafář.

Střela šla těsně vedle tyče

Krátce po zahájení druhé půle měli stoprocentní šanci i domácí. Jenže balón po centru Kocourka poslal ve skluzu Ondřej Vicenec jen těsně vedle tyče.

V 58. minutě přišla pro domácí komplikace. Michal Kocourek po střetu s gólmanem Hatalou vyfasoval po druhé žluté kartě červenou, musel do sprch a Rapotín tak dohrával proti favoritovi pouze v deseti.

Přesilovku ale Velké Losiny využít nedokázaly, když tentokrát zůstaly svým vystoupením trochu za očekáváním, více bojovnosti a nadšení zkrátka předvedl Rapotín.

Hosté sice měli šance, ale chyběla přesnost i důraz.

V 62. minutě poslal Tejkl odražený míč těsně vedle tyče, později Kováč sám před bránou zamířil pouze do gólmana, rána Smrže šla nad a další šanci, která skončila mimo, si připsal Linet.

Mezitím stačil na druhé straně zahrozit z trestného kopu veterán Martin Strnad, jehož střelu vytáhl losinský gólman Hatala na roh.

Hrdinou se stal Valenta

A v 85. minutě poté musely hosty předchozí nevyužité šance krutě mrzet. Hrdinou sobotního duelu se nakonec stal Tomáš Valenta, který prošel středem až před šestnáctku a svou druhou trefou zápasu zajistil sladkou tečku pro Rapotín.

„Po vyrovnání jsem kluky o půlce nabádal, abychom neusnuli na vavřínech, jako minulý týden proti Kojetínu. Dnes jsme ale dokázali i nadále bojovat, komplikací sice byla ta červená karta, ale na týmu bylo i za této situace vidět odhodlání, zlomit tohle derby na naši stranu, takže ten gól v závěru byl takovou třešničkou na dortu. Byla to odměna za tu dřinu," těší rapotínského Romana Maňku.

„Jednou ta porážka s Rapotínem musela přijít, ale domácí vyhráli zaslouženě, uspěli díky bojovnosti, když hráli jako jeden tým. Dnes pak rozhodla hlavně individuální kvalita Tomáše Valenty, kterou jsme nedokázali eliminovat, byl určitě mužem zápasu," vysekl úvodem poklonu soupeři losinský trenér Jiří Mika.

„Na druhou stranu nemohu být spokojený s naší obrannou činností. Mrzí mě nasazení některých hráčů. Rapotín byl u většiny míčů dřív, odražené balóny sbíral. Dnes nám chyběla určitá herní pohoda, možná jsme měli blíže k výhře, jenže jsme nedali ve druhé půli tutovky," doplnil ve zkratce Jiří Mika.

TJ Jiskra Rapotín – TJ Sokol Lázně Velké Losiny
2:1 (1:1)
Branky: 32. a 85. Valenta – 26. Žídek. Rozhodčí: Grečmal – Bartuněk, Dorušák. ŽK: Martin Kocourek, Michal Kocourek – Hatala, Tejkl, Smrž, Žídek. ČK: 58. Michal Kocourek (Rapotín). Diváci: 300.
Rapotín: Šafář – B. Hudec, Strnad, Michal Kocourek, Šlesinger (89. Komárek) – Maňka, Martin Kocourek – Valenta, Indra (81. Vamvakaš), Vicenec – Březina. Trenér: Roman Maňka.
Velké Losiny: Hatala – Linet, J. Gargulák, Kupčík, Zatloukal – Nýdecký (59. Trunkát), Tejkl, Smrž, Hegner (72. Mičunda) – Uvízl (79. Holomek), Žídek (64. Kováč). Trenér: Jiří Mika.

Derby je prestiž, každý chce uspět, říká dvougólový hrdina Tomáš Valenta

Asi nejvíce se po sobotním derby Rapotína s Velkými Losinami (2:1) skloňovalo jméno Tomáše Valenty, jehož dva góly zajistily nováčkovi krajského přeboru cenný skalp nad druhým mužstvem soutěže.

Domácí záložník nejprve pěknou individuální akcí v první půli vyrovnával, aby v závěru zápasu, to už jeho tým hrál bez vyloučeného Michala Kocourka, druhou trefou přiklepl Rapotínu důležité tři body.

Rapotín (ve žlutém) zdolal v derby Velké Losiny.Zdroj: DENÍK/Miroslav Pergl

Asi musíte být maximálně spokojení? Zápas se pro vás nevyvíjel dobře, prohrávali jste a k tomu později dohrávali v deseti.

První poločas byl vyrovnaný. Potom ve druhé části dostal náš stoper po takové nepřehledné situaci červenou kartu, ale asi zaslouženou, byl to jeho zkrat. Od té doby jsme se hlavně bránili a spoléhali jen na brejky a naštěstí se nám na konci podařilo dát gól.

Za bojovnost výhra určitě zasloužená, ale na druhou stranu hodně se štěstím, když Losiny mohou litovat nevyužitých šancí.

To je pravda, soupeř měl šance. Tu největší asi, když z malého vápna jeden z hráčů přestřelil odkrytou bránu. Kdyby tohle dali, měli bychom to potom už těžké a možná neuhráli ani bod, nedali a nakonec máme tři body (úsměv).

Je to možná trochu klišé, ale dá se říct, že vás vyloučení Michala Kocourka ještě více semklo k zodpovědnějšímu výkonu?

Zápas proti Losinám je derby, všichni se navzájem známe, každý chce uspět, jde o prestiž, určitě jsme hodně toužili uspět i přesto, že jsme dohrávali v deseti.

Derby rozhodly vaše dva góly, co to pro vás bude znamenat?

(Rozhovor vznikl bezprostředně po utkání – pozn. aut.) Určitě to se spoluhráči hned oslavíme. Asi přímo tady v klubové hospodě na hřišti, je sobota, musíme toho využít, takže dnešní večer se zřejmě trochu protáhne. V neděli by to bylo horší, když se jde další den do práce (smích).

Patříte k šumperským odchovancům a nyní prokazujete určité kvality. Nemrzí vás, že teď nehrajete třeba divizi?

Určitě mě to mrzí, v Rapotíně je nás víc šumperských fotbalistů. Ale v době, když jsme vycházeli z dorostu, tak Šumperk nehrál na odchovance, nepozval nás do přípravy a stavěl na hráčích, které si koupil jinde, takže jsme šli hrát jinam. Fotbal jsme se naučili v Šumperku, ale fotbalově rosteme tady v Rapotíně. Jestli nás budou chtít někdy zpátky, uvidíme…

Takže, kdyby přišla nabídka ze Šumperku?

Asi bych to zvažoval, hrál jsem tam odmala, tuto možnost nevylučuji, ale asi by to nebylo teď hned.