Infografika - fotbalZdroj: DENÍK

Čakovice za půl milionu korun. Spousta věcí se ovšem koupit nedá

Kdybyste si chtěli koupit fotbalový klub z anglické Premier League, musíte najít na vašem bankovním účtu několik desítek miliard korun. Jakou hodnotu ale mají kluby z nejnižších soutěží?

Obránce Francesco Acerbi v dětské nemocnici.
Velké gesto fotbalového obránce. Nemocné děti upřednostnil před reprezentací

To se dá těžko vyčíslit, ale kluboví činovníci mohou alespoň odhadovat. „Troufám si tvrdit, že máme hodnotu kolem 500 tisíc,“ říká šéf TJ Avia Čakovice a zároveň trenér áčka Petr Rosenhofer. „Snažíme se zapojovat hodně mladých hráčů, takže cena by se tím ještě mohla zvýšit,“ míní.

Fotbalu se v nejsevernějším koutě metropole daří. Třeboradice hrají pražský přebor, v roce 2018 tuto soutěž dokonce vyhrály, Čakovice s Miškovicemi působí v 1. B třídě.

Slavná minulost plná reprezentantů

A fotbaloví pamětníci a historici dobře vědí, že čakovický fotbal v minulosti vychoval několik československých reprezentantů a účastníků světových šampionátů. Jde o Jana Hertla, Jiřího Čadka, Josefa Jurkanina a Oldřicha Urbana. Odhadovanou aktuální tržní cenu klubu ovšem nikdo neřeší. Všichni jsou hlavně pyšní na bohatou historii a početnou mládež.

„Naší největší hodnotou je ta historická. V roce 2022 oslavíme 110 let fungování našeho klubu. A nesmírně důležitá je také hodnota morální. Máme totiž více než 170 registrovaných dětí,“ pochvaluje si Rosenhofer.

Utkání druhého kola skupinové fáze Ligy mistrů - SK Slavia Praha vs. Borussia Dortmund
Odliv čínských peněz z fotbalu? Slavia by si poradila

Podobně hovoří také starosta městské části Praha-Čakovice Jiří Vintiška. „Široká základna každodenně sportujících dětí má nevyčíslitelnou cenu. U týmu mužů se může pohybovat kolem 400 tisíc,“ popisuje. Stejnou částku odhaduje také čakovický kapitán Dan Meduna. Ten oceňuje i atmosféru a dobrou partu. A to i přesto, že výsledky mužstva by mohly být ještě o něco lepší. „Náš osmnáctičlenný kádr bych ocenil řekněme na 400 tisíc. Největší hodnotou je ovšem to, že se třikrát týdně všichni sejdeme a máme v šatně pohodu, což dneska není všude obvyklé,“ těší kapitána momentálně sedmého týmu 1. B třídy.

Štamgasti klub neprodají

Máte-li tedy zájem koupit si čakovický fotbalový klub, stačilo by přijít s půl milionem korun. I když… „Neprodáme!“ zdůrazňují štamgasti v čakovické hospůdce.

David Jarolím.
Konec po devíti dnech! Jarolím šokoval fotbalisty z Rakovníku

Vedle fotbalu se v městské části daří i dvěma ryze českým sportům. Národní házenkáři zápolí v nejvyšší soutěži a nohejbalisty čeká na konci října finále extraligy a boj o vytoužený mistrovský titul.