Souboj prvního kola krajského přeboru mezi dvěma sousedními obcemi, které od sebe dělí pouhé čtyři kilometry, byl o víkendu bezesporu okresní sportovní událostí číslo jedna.

Již dlouhé minuty před úvodním výkopem jen těžko hledali zvědaví návštěvníci v okolí losinského stadionu místa k zaparkování.

Na dlouho očekávanou bitvu si nakonec našla cestu do ochozů více než tisícovka diváků, což je na poměry krajského přeboru vysoce nadstandardní čís­lo.

„Derby je specifický zápas a nikdy nemá favorita, na tohle jsem naše mužstvo připravoval. Chtěl jsem, ať si to kluci užijí, zahrají si dobrý fotbal, tolik fanoušků už tady asi zase dlouho nebude. Ať hrají za sebe, za tým a také za mě jako trenéra a ukážeme se v co nejlepším světle," prozradil nejprve po nedělním derby kouč Velkých Losin Jiří Mika.

Jeho svěřenci pak byli v úvodu aktivnější, silnější na míči a vytvořili si spoustu šancí, leč bez přesnější a důraznější koncovky.

Domácí nadšení pak zmrazil úvodní gól soupeře, kdy se do odraženého míče opřel Jan Nehmeth a zajistil Rapotínu vedení.

Vyrovnání měl na svědomí navrátilec do losinské sestavy Jiří Uvízl, když se po pěkné individuální akci obtočil kolem protihráče a jeho následná střela skončila v síti.

Jenže po půlhodině hry udeřil nováček soutěže podruhé, zblízka dopravil balon za záda gólmana Hataly Tomáš Valenta a hosté znovu vedli.

Losiny měly těsně před přestávkou obrovskou možnost znovu kontrovat, když zahrávaly penaltu po faulu na Smrže. Pokutový kop Matěje Šinogla však brankář Mošonec vystihl.

„Kluky jsem o půlce nabádal k trpělivosti s tím, že jsme měli hodně šancí, nesmíme polevit v tlaku, stále musíme napadat a náš okamžik určitě přijde," prozradil dále Jiří Mika.

Dlouho se ale domácí proti důsledné rapotínské defenzivě nemohli prosadit, až nakonec Losinám dokonale vyšlo střídání, kdy v 72. minutě poslal kouč Jiří Mika na trávník Lukáše Kováče, jenž zrežíroval obrat ve skóre.

Čtvrthodinu před koncem střílel z levé strany Uvízl, jehož pokus rapotínský gólman Mošonec pohotově vyrazil, na dorážku střídajícího Kováče ale již nestačil – 2:2.

Záhy mohli hosté z Rapotína znovu převážit výsledek na svou stranu, když krátce po tomto gólu nevyužili závar v šestnáctce, ze kterého vzešly tři slibné střelecké pokusy.

O chvíli později ale losinský výběr sestřelil svého protivníka dvěma slepenými góly v rozmezí jediné minuty a dokonal tím celkový obrat z 1:2 na 4:2.

Nejprve po akci Kováče poslal lázeňský výběr poprvé v zápase do vedení Matěj Šinogl, aby pak ihned po rozehrávce předvedl přímočarý tah na bránu Lukáš Kováč a střelou po zemi zpečetil domácí vítězství.

Poděkování zaplněným tribunám

Krásný sportovní okamžik se následně odehrál bezprostředně po skončení zápasu, kdy hráči obou týmů ruku v ruce poděkovali zaplněným tribunám za bouřlivou atmosféru.

„Jsem šťastný za výsledek i diváckou návštěvu a Rapotín i přes prohru rozhodně nemusí smutnit. Za poslední roky tam s mužstvem v čele s Romanem Maňkou udělali pořádný kus práce a určitě v krajském přeboru nebudou hrát druhé housle," ocenil soupeře losinský kouč Jiří Mika.

„Přijeli jsme do Losin jako nováček s cílem uhrát dobrý výsledek a předvést kvalitní hru. Oba soupeři se potkali na této úrovni asi poprvé v historii, je to velké derby, všichni hráči i trenéři se znají, většina kluků spolu chodí do práce a za sebe jsem rád za kulisu, která byla dnes na tomto utkání, fotbal se přece hraje hlavně pro diváky," přidal se svými postřehy rapotínský trenér Roman Maňka, jehož celek i přes porážku mohl odejít ze hřiště se vztyčenou hlavou.

„Po sportovní stránce byl tento duel opravdu bomba, diváci viděli plno gólů, zápas byl napínavý až do konce, mělo to atmosféru, bohužel pro nás tohle všechno s trochu smutným koncem," uvedl dále Roman Maňka.

„Snažili jsme se hrát zezadu na brejky. Ještě za stavu 2:2 jsme tam měli závar před branku, kdy jsme nedokázali dostat míč do sítě, abychom pak po dvou individuálních chybách gólmana a našeho pravého beka inkasovali na 4:2, pak už se utkání jen dohrávalo," míní rapotínský kouč.

„Mě hlavně mrzí, že v zápasech dokážeme hrát se soupeři vyrovnanou partii, nezaostáváme v kombinaci, ale srážíme se těmi individuálními hrubkami, po nichž potom inkasujeme. Kluci si ještě musí zkrátka na vyšší soutěž zvyknout, trochu se vyhrát a pevně věřím, že se nám nedostatky postupně podaří odstranit," dodal závěrem Roman Maňka.

TJ Sokol Lázně Velké Losiny – TJ Jiskra Rapotín 4:2 (1:2)

Branky: Branky: 20. Uvízl, 75. a 80. Kováč, 79. Šinogl – 11. Nemeth, 31. Valenta. Rozhodčí: Slota – Ehrenberger, Kološ. ŽK: Kupčík, Mičunda, Smrž, Uvízl, Šinogl, M. Gargulák, Kováč – Řezníček, Michal Kocourek, Šlesinger, Nemeth. Diváci: 1060.

Velké Losiny: Hatala – Tejkl (72. Kováč), J. Gargulák, Kupčík (72. Nýdecký), M. Gargulák – Zatloukal, Smrž, Šinogl, Mičunda (91. Hošek) – Uvízl (77. Blaťák), Žídek (86. Kobza). Trenér: Jiří Mika.

Rapotín: Mošonec – Hudec, Řezníček, Michal Kocourek, Šlesinger (70. Holomek) – Nemeth, Martin Kocourek – Indra, Valenta, Maňka – Březina. Trenér: Roman Maňka.