Osmý květen se v Česku slaví jako státní svátek. Od letoška se bude slavit i jako významný fotbalový den. Buď v Mohelnici, nebo v Šumperku. Kdo vyhraje ve čtvrtek derby dvou aktuálně nejlepších týmů krajského přeboru, ten se s velkou pravděpodobností odrazí k vysněnému postupu.

Šumperk už divizi nehraje předlouhé roky, Mohelnice o ni v posledních sezonách několikrát přišla na poslední chvíli.

A pikantní je, že Mohelnice ještě pět kol zpět měla na Šumperk desetibodový náskok. Teď je o skóre druhá, tak mocně Šumperk finišuje a tak moc na Mohelnici dolehla tíha favorita.

„Šumperk poskládal tým, který by měl hrát vyšší soutěž, tak je dobrý,“ říká mohelnický kouč Roman Berka.

Komplimenty ale nešetří ani Šumperk. „Mohelnický fotbal velmi uznávám. Prostě se mi líbí, jak jejich celý klub v posledních letech koncepčně pracuje. Navíc hrají velmi atraktivně,“ reaguje Bohdan Hecl, hrající asistent trenéra Šumperku.

Fotbalová veřejnost je u vytržení. Očekává se rekordní návštěva, šumperský klub dokonce fanouškům nabízí zdarma autobus, který vyjíždí ve čtvrtek v 15.15 hodin z parkoviště Tyršova stadionu směr Mohelnice. A věřte, že prázdný nepojede. „Hodně známých mi hlásilo, že do Mohelnice pojedou,“ říká Hecl. Autobusem, autem, na kole, nikdo si nechce nechat ujít tu podívanou.

Najít favorita čtvrtečního derby není jednoduché. Šumperk má formu jako hrom, v posledních čtyřech utkáních neinkasoval. Má širokou lavičku, Navrátil a Horák dávají góly jako na běžícím pásu, skvěle hraje objev jara Tomáš Hrdlička, trošku z jiné planety je famózní Miroslav Knápek, kterému je krajský přebor evidentně malý.

Mohelnice je neuvěřitelně kompaktní tým, patrně s nejlepší organizací hry v celé soutěži. A když mají svůj den Macák s Masopustem, neporazí ji ani Sparta. Braňte totiž někoho, kdo běhá rychleji než Šebrle.