Už před začátkem jara řekl kouč Sigmy, že věří v dobrý konec. „Může se ale klidně stát, že budeme muset bojovat až do konce o záchranu,“ řekl Petržela před jarním startem. Průběh soutěže se pro Olomouc odvíjel podle této varianty. „Ani na vteřinu jsem nepomyslel na to, že můžeme spadnout,“ tvrdí Petržela.

Rozhovor


Se Sigmou to dopadlo nakonec dobře, ale drama to bylo. Jaké to pro vás bylo? Vy jste říkal, že jste o záchranu nikdy nehrál.


Je to zkušenost, spíš taková nepříjemná. Znovu opakuju, že jsem si to nijak nepřipouštěl. Ani vteřinu jsem nepomyslel na to, že můžeme spadnout. Nepochyboval jsem. Jsem rád, že jsme se zachránili. Ale samozřejmě bych byl raději, kdybychom vyhrávali a vypadalo to jinak.

Museli jste spoléhat na Slovácko, protože zápas se Spartou jste prohráli. Ten začátek, to byl celkem fofr. Chvíli trvalo, než jste tým z lavičky uřval.

Ze začátku naši stopeři nestačili, i když jsem jim říkal, že si musí odstoupit a naskočit na Doška. A zajišťování, o tom ani nemluvím. Své udělala tréma, strach, jejich momentální stav. Jak se trošku otrkali, jak jsem na ně křičel, tak už to bylo dobré. Hrát s lepšími týmy, co jsou nahoře, tak na to musím říct upřímně, na to ještě nestačíme, zatím na to nemáme.

Jak je těžké tým z lavičky ukřičet, když je plný stadion?

Na zaplněném stadionu to samozřejmě není moc slyšet. Třeba v Rusku jsem si na to plně odvykl, tam chodilo hodně lidí a to něco takového moc nejde. To můžete říct něco jenom hráči, který je vám nejblíže. Tady ale mnohdy nemám absolutně šanci dokřičet se na druhou stranu. Když hrají u mě, před lavičkou, tak jsou lepší o sto procent. Je to o tom, že v týmu nejsou kluci, kteří by poradili. Nejsou to špatní hráči, není tam moc těch, kteří by mohli ostatní burcovat.

Proč byl takový rozdíl mezi hrou Sigmy na jaře a na podzim?

Na podzim jsme hráli lépe. Hráli jsme kombinačně po zemi, měli jsme lepší založení útoku zezadu. Byli tam Hubník a Flachbart, kterým se to dařilo. A také Horáček, který si to vzadu dokázal ukřičet.

Psychika měla na výkony také vliv? Tým prohrával, neměl body, byl pořád dole.

Ale jak prohrával? Akorát proti Plzni to byl hnusný zápas. Jenže snad v každém zápase nás poškodil rozhodčí. Jejich katastrofální výkony nás dostaly dolů. Myslím, že kdyby se to srovnalo a pískali rovinu, ne ty penalty, ale posuzování všeho ostatního. To šíleným způsobem ovlivní zápas. A pak do toho byly veliké chyby, které jsme dělali. Brankářské, obránců. Všechno to byly individuální chyby. Za to já nemůžu, to neovlivním. Můžete trénovat, vymyslet systém, můžete cokoliv. A pak přijde zápas a hráč to udělá. A vy s tím nemůžete udělat nic.

A ten vliv psychiky?

Je tady řada šikovných kluků. Kdyby hráli v psychické pohodě, ne pod takovým tlakem a stresem, tak by hráli daleko lépe.

Do konce sezony ještě zbývá jedno kolo. Jak Sigma k zápasu ve Zlíně přistoupí?

Já už to asi ovlivňovat nebudu. Ty poslední zápasy řídí představenstvo přes ředitele Jirku Kubíčka. Takže já vůbec nevím, kdo tam pojede, kdo pojede za béčko. Ti silnější asi pojedou za béčko. Takže nevím, jak na tom budeme.

Smlouvu s klubem máte platnou. Přesto, už jste mluvili s vedením, co dál? Jestli zůstanete v Olomouci nebo ne?


Ještě se mnou nikdo nemluvil. Co vám mám říct. Já bych tady chtěl trénovat, ale aby se dělal fotbal tak, jak se má dělat. Profesionální fotbal, ne vesnický. Musí to fungovat jako v každém normálním klubu. My už jsme třeba dávno měli mít vytipované hráče. Rád bych v Olomouci trénoval. Chtěl bych, aby hrála o první místo. Nikam se nechystám, nic jsem nikde nepodepsal.