Je to asi první dobrá zpráva za poslední rok, která se týká spolupráce zábřežské radnice a výkladní skříně zábřežského sportu, ale i zábřežského společenského života všeobecně. Zastupitelstvo na svém středečním zasedání uložilo městské radě, aby do 15. května vypracovalo materiál týkající se problematiky zábřežského fotbalu.

Ovšem velkou zajímavostí je, že diskusi na zastupitelském poli nevyvolal někdo z fotbalových funkcionářů, ale šéf šumperských hokejistů Vladimír Velčovský.

„Zábřežský fotbal je vaší výkladní skříní a pro vás už není cesty zpět. Utíkají vám hráči, které zajímá, zda je situace v klubu stabilní. Ze Zábřehu odcházejí zábřežské firmy, zábřežští partneři, kteří sponzorují jiné sporty v jiném městě. Vaším přístupem, vaší latentností a necháváním to být na pokoji,“ opřel se v úvodu svého vystoupení ostře do zábřežského zastupitelstva Vladimír Velčovský, prezident šumperského hokejového klubu. „Promiňte mi tento otevřený výraz, já ale nemám zapotřebí se hrbit. Já stojím rovně a pouze chci pomoci svou radou a možná v budoucnosti metodickou pomocí či svými kontakty v obchodní sféře,“ dodal Velčovský.

Zábřežský fotbalový klub před časem přiznal finanční problémy: dluží či dlužil hráčům a dopravcům. Jedním z důvodů obtíží je podle představitelů zábřežského fotbalu téměř nulová podpora od radnice.

Video: Vystoupení Vladimíra Velčovského

Ještě před měsícem sportovní ředitel SK Sulko Zábřeh Radek Doubrava uvedl, že v kolonce podpora fotbalu od zábřežské radnice je cifra nula. Přitom je běžné, že v naprosté většině měst se činnost sportovních klubů podporuje z městských kas takovými částkami, že se radnice stávají hlavními partnery klubů.

„Máte rekonstruovaný stadion, který tak má dokonce druholigové parametry. Je třeba oddělit fotbal od ostatních sportovních složek v Zábřehu. V Šumperku je v rozpočtu města samostatná položka hokej Šumperk. Ovšem město Šumperk platí hokej podle výkonů,“ vysvětloval Velčovský.

Hokejový boss Velčovský hovořil před občany a zastupiteli z patra, bez připravených podkladů. Asi to některé zábřežské zastupitele překvapilo.

Video: Promluvil i Radek Doubrava, sportovní ředitel SK Sulko Zábřeh - 1. část
Video: Promluvil i Radek Doubrava, sportovní ředitel SK Sulko Zábřeh - 2. část

„Normálně nemám problém hlasovat pro, že zastupitelstvo bere něco na vědomí, ale tentokrát nemohu zvednout ruku pro to, že zastupitelstvo bere na vědomí vystoupení inženýra Velčovského. Navrhuji tentokrát, že zastupitelstvo vyslechlo vystoupení inženýra Velčovského,“ zareagoval jako první Edgar Horák (KSČM). Zastupitelstvo jeho návrhu vyhovělo, nicméně rada města se bude situací v zábřežském fotbalu zabývat.

„Samozřejmě chápu, že město má více priorit, než jen fotbal, ale mělo by být hrdé na to, co naši předchůdci ve fotbalu dokázali. A podpora fotbalu by měla být dlouhodobější. Zkusme najít nějaký model, jak podporovat v Zábřehu fotbal,“ vyzval zastupitele Radek Doubrava a dodal: „Pokud k jednání a podpoře nedojde, nedotkne se to jen mužského týmu, ale Zábřeh přijde o zápasy mládežnických týmů. A tohle mě trápí nejvíc.“

Zábřežský fotbal je totiž známý také díky práci s mládeží. Rozjel fotbalové třídy, vychovává vlastní hráče.

Oč jde v kauze zábřežského fotbalu

Fotbalový klub SK Sulko Zábřeh je největší a nejúspěšnější fotbalový klub na Šumpersku a Jesenicku. Tým mužů patřil mnoho let ke špičce divize, čtvrté nejvyšší soutěže. V letošním ročníku je nováčkem Moravskoslezské fotbalové ligy, neboli 3. ligy. V tuto chvíli figuruje v šestnáctičlenném startovním poli na vynikající jedenácté příčce a má tolik bodů, že je jen krajně nepravděpodobné, že by měl v této sezoně sestupové starosti.

Jenže už loni na jaře Zábřeh postupoval s téměř půl milionovým dluhem a s finančními potížemi se potýká do teď. Pokud se zábřežská radnice nezačne více podílet na financování fotbalu, je velmi pravděpodobné, že se Zábřeh po sezoně odhlásí ze 3. ligy a novou sezonu zahájí v některé z nižších soutěží.

Nutno dodat, že klub tvoří mnoho mládežnických týmů, které startují v divizních soutěžích.

Dlouhou dobu byl kápem zábřežského fotbalu manažer Lubomír Hrdlovič, který ale před více jak rokem z hodiny na hodinu z klubu odešel. Jako důvod uvedl, že už má dost práce v klubu, který nechce podporovat radnice města. V současné době Hrdlovič pracuje jako manažer divizních Velkých Losin, kterým se v soutěži nesmírně daří: jsou nyní na druhém místě, když na jaře ještě ani jednou neprohrály.

Současnými šéfy zábřežského fotbalu jsou prezident klubu Bohuslav Charvát a sportovní ředitel Radek Doubrava. Trenérem ligového týmu mužů je Otto Jáně, kapitánem mužstva je Lubomír Pinkava.

Co také zaznělo na zastupitelstvu

Radek Doubrava, sportovní ředitel zábřežského fotbalového klubu: Jde nám také o jakousi politickou podporu města. Chceme, aby zaznělo, že město chce v Zábřehu fotbal. Pokud politická podpora, o kterou už asi rok žádáme, nebude, je to signál pro podnikatelskou sféru, proč by měli podporovat něco, co to město podporovat nechce.

Rozpočet klubu je zhruba tři a půl milionu korun. Třetina jsou náklady na mládežnické týmy, třetina padne na ligové muže a třetina jsou ostatní provozní náklady klubu. Není pro nás žádný problém rozkrýt naše účetnictví a obhájit každý haléř.

Jan Kastner, Stanislava Rybičková