Nerozumíte? Tak si popovídejte s novým trenérem šumperských fotbalistů Ivanem Čechem.

Ten žije v Olomouci, a proto měl představu, že z Olomoucka přivede do Šumperku pár zdatných hráčů. Nepřivedl nikoho, hráčům se zajídá dlouhá a nepříjemná cesta z Olomouce do Šumperku. Kdo často jezdí do Olomouce, asi hráče chápe. Projížďka přes vesnice jako je Rájec, Jestřebí či Zvole je unavující a otravná. „Já sám dojíždím do Šumperku z Olomouce a je to namáhavé dojíždějí,“ uvedl Ivan Čech.

V ještě horší situaci je hokejový klub. Ten doplácí především na to, že v blízkosti není žádný extraligový klub. „Spousta prvoligových týmů čerpá hráče z extraligy. Jde o to, že extraligoví hráči si rádi zahrají první ligu, chtějí ale trénovat v mateřském extraligovém týmu, aby neztráceli kontakt. Trénují s extraligovým týmem a s chutí pak hrají v první lize, protože ví, že extraligu z nějakých důvodů pravidlně hrát nemohou. Jenže to v Šumperku nehrozí, sem je od všech extraligových klubů tak daleko, že ti hráči by tady museli bydlet a trénovat, a to oni odmítají,“ vysvětluje Jindřich Setikovský, kouč prvoligových Draků.

Proto je Setikovský zastáncem varianty, že by v dohledné době Olomouc postoupila do extraligy. „Určitě by to pomohlo Šumperku i Prostějovu, rozhodně bych tuto situaci uvítal,“ říká Setikovský.

Olomouc zatím hraje, podobně jako Šumperk, první ligu a poměrně úzce spolupracuje s extraligovým Znojmem, který není zrovna na dohled Olomouce. „Jenže to je specifická záležitost. Tahle spolupráce funguje díly osobě Jirky Dopity, který ve Znojmě hraje a v Olomouci je vlastníkem klubu,“ podotýká Setikovský. Šumperským hokejistům tak nezbývá to samé, co šumperským fotbalistům. Buď spoléhat na vlastní odchovance, nebo lákat do svých řad hodně mladé hráče, pro které může být šumperské angažmá odrazovým můstkem k vyšším soutěžím.