„Teď je Znojmo nejlepší možná varianta,“ říká šestadvacetiletý hráč, který přichází z Olomouce.

Šestý tým druhé nejvyšší soutěže převzal na začátku února devětapadesátiletý stratég Kalvoda. Znojmo před pěti lety dovedl k historickému postupu do nejvyšší soutěže. Nyní sháněl hrotového forvarda, vsadil na známost s Vašíčkem.

„Vím, že Vášovi se tady vždy dařilo. Doufáme, že se dostane do formy, kterou prokazoval před čtyřmi lety,“ slibuje si Kalvoda od hráče, který pod ním v první lize nasázel deset gólů.

Jde vlastně o směnný obchod. Vašíček potřebuje zápasovou vytíženost, protože i kvůli zranění v Sigmě za dvě sezony odehrál pouze pět duelů. Kalvoda získá hladového útočníka.

„Byli jsme spolu u několika úspěchů. Ve Znojmě v postupové sezoně, pak i v první lize. Známe se dobře, což rozhodlo,“ povídá šumperský rodák Vašíček.

Na podzim ve vápně znojemské soupeře trápil osmnáctiletý Antonín Růsek, který ve čtrnácti zápasech skóroval pětkrát. Zbrojovka si ho však ponechala v kádru. „Tři útočníci jsou na jaro minimum. Může se něco stát, pokud by se jeden zranil a Růska jsme pustili, dohráváme třeba jen se Ziklem, což je složité,“ vysvětluje brněnský kouč Roman Pivarník.

Michal Surzyn
Sigma uzavírá kádr. Kdo se vytáhnul do "áčka"? Kdo jde hostovat?

VYHNUL SE JUNIORCE

Na druholigovou řežbu je nyní připravený v modrobílých znojemských barvách Vašíček. Olomouc ohromuje po podzimu první ligu a je na třetím místě. Konkurenci Vašíčkovi na Hané vytvořil i bývalý brněnský forvard Jakub Řezníček, jenž přišel na hostování z Plzně.

„Byl jsem nakloněný k tomu zůstat v Sigmě. Chtěl jsem se o místo poprat. Ale ve Znojmě získám herní praxi. Lepší než hrát za juniorku, která přeci jen nemá takovou kvalitu,“ sděluje Vašíček.

Minuty na hřišti potřebuje jako sůl. Před rokem v zimní přípravě si přetrhl přední zkřížený vaz v koleni a několik měsíců absentoval.

„Koleno bylo v pořádku už v listopadu. Teď jsem trpěl jen při přechodu na umělou trávu, ale už mi drží. Mám elán a obrovskou chuť vrátit se a dokázat, že umím dávat góly,“ hlásí Vašíček, o nějž se zajímalo údajně Ústí nad Labem i České Budějovice.

Za Znojmo si zahraje už dnes v Olomouci proti třetiligovému HFK přípravné utkání, které začíná v pět hodin odpoledne. „

Věřím, že nám pomůže. Typologicky vyloženě hrotového útočníka nemáme. Na této pozici hrával Rosťa Šamánek, někdy Kuba Teplý. Jde však o rychlostní hráče, kteří nastupují i na kraji hřiště,“ prohlašuje Kalvoda.

Nový sportovní manažer Znojma počítá i s hráči na zkoušku stoperem Muamerem Avdićem a záložníkem Janem Ambrozkem, kteří jsou blízko k angažmá.

Tomáš Zlatohlávek v modrém
Chromý o talentech Sigmy: Zlatohlávek musí zesílit, Sláma je velmi chytrý

Václav Vašíček Datum narození: 10. února 1991 v Šumperku (26 let)
Pozice: hrotový útočník
Bilance v první lize: 55 zápasů/12 branek
Bilance ve druhé lize: 83 zápasů/33 branek
Kariéra: juniorka Sigma Olomouc (2010), hostování 1. SC Znojmo (leden 2011 až srpen 2012), hostování Vysočina Jihlava (jaro 2013), hostování 1. SC Znojmo (červenec 2013 až červen 2014), hostování Dukla Praha (jaro 2016), Sigma Olomouc (od června 2016), nyní 1. SC Znojmo
Reprezentace: jedno utkání v národním týmu do 19 let