Deschampsův tým znovu patří mezi hlavní favority na zlato. Mbappé a další hvězdy míří za obhajobou. V nedělním osmifinále se Francouzi střetnou s Polskem, evropský rival v čele s kanonýrem Lewandovským by neměl „Les Bleus“ zastavit.

„Náš tým začal toto mistrovství světa dobře. Ve skupině se mu dařilo a po skvělých výkonech skončil zaslouženě první. Myslím, že máme kvalitu na to, abychom to v soutěži dotáhli daleko. Snad turnaj vyhrajeme,“ doufá.

Zdroj: Deník

Z hráčů se mu nejvíce líbí styl hry Ousmane Dembélého. Opora Barcelony nastupuje stejně jako Dramé na křídle. „Ale srovnávat se s ním rozhodně nemohu,“ ví dobře.

Čtyřiadvacetiletého fotbalistu Zlína ovšem na šampionátu v Kataru zaujaly i výkony dalších, především afrických borců. „Moc rád se dívám na zápasy Senegalu, který hraje s velkou touhou a agresivitou. Vyzdvihnout chci Ismaïla Sarra, což je velmi rychlý hráč a skvělý driblér,“ oceňuje.

Mistrovství světa se mu celkově líbí. Užívá si hlavně ofenzivní duely se spoustou branek. Že se vrcholná akce koná v Kataru, příliš neřeší.

Ani Dramému samozřejmě neuniklo, že v Kataru od roku 2010 postavili sedm stadionů, stovky hotelů, dokonce nové letiště i metro. Práce na stavbách souvisejících se šampionátem si vyžádaly několik tisíc obětí. Na těžké práce v extrémních vedrech byla najímána především levná pracovní síla z Indie, Pákistánu, Nepálu, Bangladéše a Srí Lanky.

Francouzský fotbalista Youba Dramé v dresu Zlína.Francouzský fotbalista Youba Dramé v dresu Zlína.Zdroj: FC Trinity Zlín

„Stejně jako spousta dalších lidí nemusím nutně souhlasit s podmínkami, které tam byly či jsou, ale pořád je to celosvětová soutěž, takže jako fotbalista a také fanoušek si chci mistrovství užít a nekritizuji šampionát jenom proto, že se koná v jiném termínu a v tak malé zemi,“ říká.

MS sledují fanoušci po celém světě. Také Francie je na nohou, zápasy hlavně svého národního týmu si užívá. „U nás je fotbal hodně populární,“ přitakává Dramé.

Čtyři roky v Česku

„V roce 2018 jsme mohli cítit radost po celé zemi, když jsme se stali mistry světa, ale letos se turnaj koná v listopadu a prosinci, což je zcela odlišné období od předchozích let, kdy se hrálo v létě. Navíc se zápasy hrají hodně přes den, tak ne všichni mohou utkání sledovat,“ uvedl.

Nemanja Kuzmanovič, srbský fotbalista Baníku Ostrava
Baníkovec Kuzmanovič fandí Srbsku v Kataru. Repre? Už to asi nestihnu, vtipkuje

Rodák z francouzského přímořského města Beziérs je v Česku od únoru 2018, kdy přišel do Ústí nad Labem. Od léta 2020 působí ve Zlíně. Za ševce v nejvyšší soutěži odehrál 81 utkání, vstřelil deset branek.

S podzimní částí vůbec spokojený není. I když si připsal dva góly a jednu asistenci, výkony mužstva nebyly dobré a Moravané přezimují v tabulce na barážové patnácté příčce jen s malým náskokem před posledními Pardubicemi.

Zima tak bude v Baťově města hodně krušná a jaro extrémně náročné. „Věřím, že ale to zvládneme a ligu pro Zlín zachráníme,“ je Dramé optimistou.

Nyní se ale těší na měsíční volno. Dovolenou stráví doma ve Francii, kde nebyl několik měsíců. „Nemůžu se dočkat, až zase uvidím svou rodinu a přátele,“ vyznává se.

Jelikož bydlí pět set metrů od moře, nikam jinam cestovat nemusí. „Samozřejmě v tomto období je voda studená, takže ke koupání to moc není, ale i tak nemám důvod jet někam za teplem či sluníčkem,“ usmívá se.

Jako praktikující muslim vánoční svátky neslaví, konec roku prožije jinak. Na začátku ledna už se ale bude hlásit zpátky ve Zlíně, kde mu začne tvrdá robota, těžká záchranářská mise pod novým koučem Pavlem Vrbou.