Domácí nastoupili do utkání bez nemocného kapitána Aleše Holíka, Drakům navíc chyběli Radim Matuš, který den předtím nastoupil v extralize za Třinec a také Australan Nathan Walker, jenž se rozhodl odejít do nižší zámořské soutěže. K tomu nehráli dlouhodobě zranění Suchý a Haas.

I přes tyto absence předvedl celek Salithu parádní nástup do utkání a v úvodu hýřil aktivitou, za níž byl posléze odměněn krásným gólem Jakuba Hulvy v přesilovce.

Domácí forvard elegantně prošel přes celé hřiště, v útočném pásmu se zbavil obránce a střelou na vzdálenější tyč poslal Šumperk do vedení.

„Že budeme hrát v počátku pod tlakem, s tím jsme počítali, ale gól jsme dostali v oslabení a byl to takový hodně naivní gól, ale v tu chvíli hráli domácí dobře, přesilovky taky umí, ti starší hráči si na ně věří," okomentoval začátek zápasu trenér Ústí Jaromír Šindel.

Jenže vedoucí trefa jakoby domácí hráče spíše ukolébala a iniciativu převzali hosté, kterým se ještě do přestávky podařilo otočit skóre, kdy jim protivník pokaždé nechal až příliš času a prostoru před vlastním gólmanem.

Po dvou gólech Přeučila, mezi které se vklínila Poživilova trefa, rázem Ústí vedlo dvougólovým rozdílem. V závěru mohl snížit Radek Meidl, ale v dobré pozici mezi kruhy trefil jen brankáře.

Ve druhé části se hrál otevřený hokej nahoru dolů, nebezpečnějším mužstvem však byli hosté, když Tomáš Štůrala musel řešit mnohdy i několik dorážek po sobě.

Později ale hosté pykali za svou nekázeň, když nejprve v polovině zápasu využil Tomáš Brunec početní výhodu střelou do odkryté klece a o chvíli později srovnal ranou od modré čáry Tomáš Sedlák právě ve chvíli, kdy se jeden z ústeckých hráčů vracel z trestné lavice.

Jenže pak Šumperku nevyšel nástup do třetího dějství. Hned po 40 vteřinách hry se vřítil do obranného pásma Draků nejproduktivnější hráč 1. ligy Jaroslav Roubík a nekompromisně zavěsil.

A nutno dodat, že ve zbývajícím čase byli Severočeši lepším mužstvem, když si vypracovali několik tutovek, kdy mohli pojistit své vedení.

Šumperku se sice dařilo občas zahrozit z protiútoků, ale recept na mladého ústeckého gólmana Michaela Petráska již Draci nenašli.

V samotném závěru se přesto ještě naskytla domácím velká možnost, neboť hráli přesilovku, v níž měl obrovskou šanci vyrovnat Jakub Hulva, jeho pokus ale gólman hostů téměř zázračně zlikvidoval.

Šumperk si tak připsal již čtvrtou porážku v řadě a pod vedením nového trenéra stále čeká na premiérové vítězství za tři body.

„Že to bylo drama, to se při takovém počtu přesilovek ani nedivím. Proč jsme byli tolikrát vyloučení, to nevím, tak katastroficky jsme nehráli, aby nás tolik vylučovali," prozradil smutně ústecký kouč.

„Naší chybou bylo, že jsme za stavu 1:3 nedali spoustu šancí, čtvrtý gól by už pravděpodobně odpor domácích zlomil definitivně. Místo toho jsme pak inkasovali, domácí to nakoplo a bylo drama. Zbytečně jsme si zápas zkomplikovali, ale nakonec to bylo kvalitní utkání, konečně jsme Šumperk porazili," doplnil Šindel.

„První tři góly jsme inkasovali z toho, že soupeř vytvořil velký tlak v prostoru před brankou. Ústí je velice dobrý tým v útočné fázi, kde má řadu zkušených hokejistů, měli jsme problém je pokrývat," přiznal trenér Šumperku Zdeněk Moták.

„Od druhé třetiny jsme udělali nějaké změny v sestavě, podařilo se nám srovnat, jenže pak jsme zase ve třetí části inkasovali zbytečný gól, který nakonec rozhodl o výsledku. Ten čtvrtý gól nám trochu přinesl nervozitu na hokejky a minimálně sedm minut jsme se z toho vzpamatovávali," řekl dále trenér Draků.

Salith Šumperk – HC Slovan Ústečtí Lvi 3:4 (1:3, 2:0, 0:1)

Branky: 10. Hulva (Novotný), 30. Brunec (T. Sedlák), 35. T. Sedlák (A. Sedlák) - 12. Přeučil (V. Meidl, Boháč), 13. Poživil (Roubík, Kovář), 19. Přeučil (Boháč, Holomek), 41. Roubík (Kovář, Poživil). Vyloučení: 3:8. Využití: 2:0. Střely na branku: 31:37. Rozhodčí: Jeřábek st., Jeřábek ml. - Adamec, Poruba. Diváci: 842.
Šumperk: Štůrala – A. Sedlák, Novotný, Gewiese, Tesařík, Pastor, T. Sedlák, Bail - Plášek, Staněk, R. Meidl - Finsterle, Hlinka, Skoumal - Červenka, Hulva, Brunec – Cink. Trenér: Zdeněk Moták.
Ústí: Petrásek – Smetana, Poživil, Hořava, Brož, Holomek, Vobořil, Špelda, Pavlík – Ludvík, Roubík, Kovář – Sklenička, Lapšanský, Čermák – Boháč, V. Meidl, Přeučil – Handlovský, Rod, Matai. Trenér: Jaromír Šindel.

taulka