Tahle trojka se do dějin zlínského hokeje zařízla jako cirkulárka do dřeva. Smrtící ofenzivní trio beranů poloviny devadesátých let Pavel Janků – Josef Štraub – Roman Meluzín se se 78 góly v sezoně 1994/95 stalo postrachem celé extraligy.

„Na každý trénink a zápas jsme se těšili. Tenkrát nám pan trenér Vladimír Vůjtek dával velký prostor na ledě. Moc nás hokej bavil, bylo to příjemné období. Rád na Zlín vzpomínám," přiznal Roman Meluzín, dvojnásobný mistr světa a vicemistr extraligy, jenž posledních šest sezon strávil v Šumperku, kde třikrát dokázal vybojovat postup do první ligy.

Nyní v necelých 40 letech jako poslední z legendární formace ukončil aktivní kariéru a dal se na trenérskou dráhu u starších dorostenců Komety Brno.

V čem bylo kouzlo vaší spolupráce s Pavlem Janků a Josefem Štraubem, která se zrodila v sezoně 1993/1994?
Od každého tam bylo trochu. Josef Štraub, to byla potvora na ledě. (Směje se.) Byl nepříjemný pro každého soupeře, tvrdý a důrazný hráč. Pavel Janků, to byl rozhodně střelec a já jsem si to odbránil dozadu. Když jsme se tak doplnili, tak to vycházelo.

V dresu beranů jste odehrál celkem sedm sezon, nastoupil k 342 zápasům a vstřelil 118 branek. Vrcholem byla dvě valašská finále se Vsetínem. Nepropadáte trochu nostalgii?
Určitě. Když slyším Zlín, tak si vždycky vzpomenu na ta krásná léta, co jsem tam prožil a určitě klukům fandím. Vždycky se první podívám, jak hraje Zlín. Moc rád na to vzpomínám.

Roman Meluzín.Zmínil jsem již vaši účast v obou valašských finále 1995 a 1999. Podle většiny účastníků se obě finálové série nedají porovnat. Větší šanci vyhrát jste měli v roce 1995, ale Vsetín byl bojovnější a víc chtěl triumf urvat na svoji stranu. Souhlasíte?
My jsme lehce vyhráli ten první zápas ve Vsetíně, kdy jsme vedli 6:0. Pak jsme přestali hrát, štěstíčko se od nás odvrátilo a přiklonilo se na stranu Vsetína. Tak si myslím, že větší šance jsme měli v prvním finále.

Jste dvojnásobným mistrem světa z Vídně 1996 a Lillehammeru 1999. Jak na tyto dvě akce zakončené zlatem vzpomínáte?
Pro mě byl určitě lepší rok 1996, kdy jsem odehrál všechna utkání a pravidelně nastupoval. V roce 1999 jsem odehrál dvě nebo tři utkání a byl jsem jako třináctý útočník. Určitě je zážitek být na mistrovství světa, takže si vážím obou účastí.

Poprvé v Třinci se objevily vaše první vážnější problémy se zdravím. Ukázalo se, že šlo o únavový syndrom. Jak se projevoval?
(Kysele se pousměje.) Prostě jste pořád unavený. Zašněrujete si brusle, jdete na led a už jste utahaný. Pořád vás bolí hlava. Bylo to špatné. Když už se zdálo být všechno v pořádku, tak jste odešel do Slovanu Bratislava. Tam jste však kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům odehrál pouhých sedm zápasů. To muselo být psychicky náročné, zničující a vyčerpávající. Myslel jsem, že už mám všechno za sebou, ale jak se zátěž trochu zvýšila,  problémy se vrátily. Už to nešlo dál, musel jsem angažmá ukončit, dát se dohromady, zkusit se vyléčit a pokusit se o návrat.

SOUHRA OČIMA SPOLUHRÁČŮ

Josef Štraub:  „Já právě nevím, čím jsme byli tak výjimeční. Kluci byli velice rychlostně vybavení hráči, uměli dát gól i dobře nahrát. Vyloženě jsme si všichni vyhovovali.  Byla to nejlepší lajna, v jaké jsem kdy nastupoval."

Pavel Janků:  „Dařilo se nám. Velmi jsme si rozuměli. Skoro všechno nám vycházelo. Dohromady jsme dali skoro osmdesát gólů. Která lajna jich dala více?"

ŠTACE ROMANA MELUZÍNA MIMO ZLÍN

Roman Meluzín.ZETOR BRNO 1988-1992

(extraliga, 1. liga, 134 zápasů, 40 gólů, 34 asistencí, 74 bodů)

„Mám na to krásné vzpomínky. To mně bylo kolem osmnácti let. Tehdy jsme hráli nejvyšší soutěž. Pro Brno to byla obrovská škoda, že se sestoupilo. Nebyl žádný sponzor nebo někdo, kdo by to tam zachránil."

TAPARA TAMPERE 1999/2000 A 2001/2002

(extraliga, 84 zápasů, 34 gólů, 30 asistencí, 64 bodů)

„Do Finska jsem šel proto, že jsem chtěl změnit působiště. To angažmá mělo svůj účel. Byli jsme tam s rodinou i já hokejově strašně moc spokojení."

MOSKITOS ESSEN 2000/2001

(extraliga, 38 zápasů, 9 gólů, 8 asistencí, 17 bodů)

„Bylo velkou chybou, že jsem z Finska odešel do Německa. To byl krok zpátky v mé kariéře."

TŘINEC 2000-2003

(extraliga, 124 zápasů, 13 gólů, 34 asistencí, 47 bodů)

„Hráli tam již Pavel Janků a Pepa Štraub, takže jsem tam šel i kvůli nim. Ale hlavně, a nebudu to zastírat, bylo mi už tehdy skoro třicet let, a věděl jsem, že hokej nebudu hrát věčně, takže mi to tam přišlo zajímavé i z finanční stránky. Ale s odstupem času jsem zjistil, že to byla chyba. Kontakty ze Zlína tam taky byly a nyní lituji, že jsem se nerozhodl pro návrat do Zlína."

KOMETA BRNO 2004-2006

(1. liga, 94 zápasů, 18 gólů, 31 asistencí, 49 bodů)

„Po lidské stránce to byl krásný návrat. Jsou tam skvělí fanoušci. Ale po té sportovní to pořád nebylo ono. Pořád jsem to nebyl já a vyústilo to v odchod. Vedení mně oznámilo, aniž by mě na to nějak připravilo, že končím. Dali mi na výběr. Buď půjdeš do Šumperka, nebo tě pošleme do Vrchlabí. Takové jednání se mi taky nelíbilo. Bohužel, tak to v životě chodí."

ŠUMPERK 2006-2012

(1. liga, 2. liga, 291 zápasů, 75 gólů, 128 asistencí, 203 bodů)

„Každý ročník nám přinesl něco jiného, nejraději samozřejmě budu vzpomínat na postupy do první ligy. Hodně mi však zůstane v paměti především poslední sezona, kdy jsme se na třetí pokus zachránili a navíc jsme do poslední chvíle bojovali o účast v play off. Budu se sem rád vracet a určitě se občas přijedu podívat na hokej."

VIZITKA ROMANA MELUZÍNA

Narozen: 17. června 1972 v Boskovicích. Výška: 185 cm. Váha: 91 kg. Hokejka: P. Pozice: útočník
Draft NHL: Winnipeg Jets (1990, jako 74. celkově)
Největší úspěchy: 2x mistr světa (1996, 1999), 2x vicemistr extraligy ČR se Zlínem (1995, 1999), bronz MS 20 ČSFR (1991), bronz ME juniorů ČSFR 18 (1990)

Čtěte také: Šumperský hokej přišel o ikonu: Roman Meluzín ukončil kariéru