Šumperk letos v této věkové kategorii suverénně ovládl základní část východní skupiny první ligy, když během sezony prohrál v normální hrací době jediné utkání z celkových dvaadvaceti.

Obdobně si tým Mladých Draků vedl i v následné finálové skupině, kde má aktuálně takový náskok, že si pro příští ročník s předstihem zajistil účast mezi elitou.

„Na rovinu musím přiznat, že jsme s postupem počítali až příští rok, kdy budeme mít ročníky 2000 jako dorazové. Nakonec se nám to povedlo již letos, za což jsme samozřejmě rádi," prozradil Deníku trenér mladšího dorostu Šumperku Petr Rutar.

„Teď nás tedy čeká usilovná práce, dobře připravit kádr a vytvořit podmínky pro nejvyšší soutěž. Určitě však chceme spoléhat na vlastní hokejisty a na ty, kteří u nás hrají na hostování z Lanškrouna a Moravské Třebové. Ze sestavy, jenž vybojovala postup, nám do vyšší věkové kategorie odchází čtyři hráči. Takže pro extraligu počítáme zhruba se stejným týmem, který máme letos," řekl dále Petr Rutar.

V nadcházejícím ročníku se pak budou Mladí Draci potkávat v extralize s mužstvy jako jsou Zlín, Vítkovice, Třinec či Olomouc.

„O kolik to bude náročnější si nyní netroufám spekulovat. S řadou kluků v ostatních týmech jsme se potkávali v rámci žákovské ligy. Teď je jen otázkou, nakolik budou naši soupeři pracovat formou sportovních středisek, kde si již budou stahovat nejlepší hráče z menších klubů," přemýšlí Petr Rutar.

Extraligová soutěž se poté do Šumperku vrací po dlouhých pěti letech, když naposledy si mezi elitou zahráli Mladí Draci v tehdejších kategoriích juniorů a dorostu.

Jen pro zajímavost dodejme, že slavnou éru těchto týmů pamatuje především podstatná část hokejistů, kteří nyní působí v šumperském týmu mužů v krajském přeboru.

„Pro náš letošní úspěch bylo nejdůležitější, že jsme ve všech čtyřech vzájemných duelech porazili Kroměříž, která byla v naší skupině hlavním adeptem postupu, to svědčí o tom, že jsme si extraligu asi zasloužili," doplnil závěrem kouč mladších dorostenců Šumperku.

Sestava Mladých Draků Šumperk, která se zasloužila o postup do extraligy mladšího dorostu
Brankáři: Jan Faltus, Dalibor Venouš
Obránci: Jan Moučka, Josef Uhlíř, Adam Rutar, Dominik Jureček, Jaroslav Habrman, Jakub Ondrák, Jan Štrbík
Útočníci: Libor Šíp, Jaroslav Krejčí, Jakub Čada (C), Adam Scheuter, David Haluza, Martin Žižlavský, Štěpán Dudycha, Tomáš Krč, Pavel Vaňous, Jakub Hojgr, Lukáš Sajdl.